Share
Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977

Se întâmpla acum 47 de ani, în seara zilei de vineri, 4 martie 1977, când țara noastră avea să fie zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Munții Vrancei. S-a produs la o adâncime de 94 kilometri, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, din 25 februarie 2022. Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural, din istoria României. La nivel național, 1.578 de persoane și-au pierdut viața și 11.321 au fost rănite. Cutremurul a avut loc la ora 21:22, cu o durată de 56 de secunde. Majoritatea pagubelor materiale s-au produs în capitală, unde, peste 33 de clădiri s-au prăbușit. Valoarea pagubelor s-a ridicat la peste două miliarde de dolari. După București, al doilea oraș afectat a fost Zimnicea. S-au mai înregistrat pagube semnificative în  județele Vrancea, Dolj, Buzău, Vaslui, Iași. Seismul a produs efecte puternice asupra solului din nord-estul Munteniei și sudul Moldovei iar pe Valea Prahovei au avut loc alunecări de teren.

Deși reacția autorităților a fost slabă în primele ore, foarte mulți oameni au ajutat din proprie inițiativă la îndepărtarea dărâmăturilor și salvarea de vieți omenești. Printre cei decedați s-au numărat: Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E.Baconski (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric și teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic și istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă și prozatoare), Alexandru Bocăneț (regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică ușoară și romanțe), Eliza Petrachescu (actriță de teatrul și film).

În diminieața zilei de 5 martie 1977, președintele Ceaușescu s-a întors în țară, dintr-o vizită pe care a efectuat-o în Republica Federală Nigeria.

Precedentul mare seism produs în România a avut loc pe data de 10 noiembrie 1940, având aceeași magnitudine ca și cel din 1977.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu