Share
Angajații din asistența socială, nemulțumiți de majorarea salarială. „Este o jignire”

Angajații din asistența socială, nemulțumiți de majorarea salarială. „Este o jignire”

Majorarea salariului cu 5% a angajaților din asistența socială este nesatisfăcătoare, sindicaliștii numind-o chiar „jgnitoare”. Asta pentru că, la acest procent de majorare, venitul net al unui salariat din acest sector a crescut cu cel mult 7-8 lei, după cum a declarat preşedinta FNS „Pro Asist”, Camelia Socianu.

„Federaţia noastră are discuţii cu autorităţile de 20 de ani. Ideea este că noi spunem adevărul şi lor nu prea le convine. Avem cel puţin şase luni de zile de când la solicitările noastre n-am mai fost chemaţi la discuţii <face-to face>, ci am primit doar răspunsuri seci. Noi am sesizat lipsa de personal şi faptul că legea austerităţii va aduce probleme în serviciile sociale, mai ales cele rezidenţiale”, a precixat lidera sindicaliștilor.

„Am atras atenţia şi că desfiinţarea posturilor vacante în situaţia noastră, în centre unde deja este lipsă de personal, va duce la situaţii foarte dificile, pentru că una e să îngrijească, spre exemplu, o infirmieră 40 de beneficiari, din care 20 să fie imobilizaţi la pat, şi altceva să fie două infirmiere. Clar, calitatea serviciilor se reflectă în numărul de personal. Din septembrie încercăm să explicăm că trebuie aplicată Legea salarizării, că sporurile date la un salariu de acum şase ani nu mai au aceeaşi valoare, iar această majorare de 5% practic este o jignire adusă salariaţilor din asistenţa socială”, a mai spus Socianu.

Aceasta a precizat că în luna octombrie, când s-a majorat salariul minim la 3.300 de lei, toţi salariaţii de la asistenţă socială care au avut coeficienţii sub 1,15 au ajuns să aibă salariul minim pe economie, indiferent de vechime. „Practic, au dispărut gradaţiile de vechime, acestea fiind incluse în salariul de bază. La salariul minim pe economie sunt anumite facilităţi fiscale: erau cei 200 de lei nefiscalizaţi şi aveau la final o deducere personală mai mare”, a mai subliniat liderul sindical

Reprezenta organizaţiei sindicale a precizat totodată că odată cu majorarea de 5%, venitul net a unui salariat din asistenţă socială fie a scăzut, fie a rămas la fel, fie s-a majorat cu cel mult 7-8 lei.

Peste o sută de reprezentanţi – membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului – FNS „Pro Asist” au pichetat, în acastă dimineaţă, sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), nemulţumiţi de salarizarea personalului din acest sector de activitate şi a lipsei de reacţie din partea autorităţilor la solicitările transmise.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu