Share
Record de iarnă autentică: În județul Maramureș în Țara Lăpușului oficial s-au înregistrat aproape -22 grade. La polul frigului, a fost la fel ca la Bâlea Lac!

Record de iarnă autentică: În județul Maramureș în Țara Lăpușului oficial s-au înregistrat aproape -22 grade. La polul frigului, a fost la fel ca la Bâlea Lac!

Record de iarnă autentică: În județul Maramureș în Țara Lăpușului oficial s-au înregistrat aproape -22 grade. La polul frigului, a fost la fel ca la Bâlea Lac!

Trafic rutier in conditii de iarna. Sectoarele de drumuri nationale au carosabilul curat si uscat, cu exceptia DN18, in Pasul Prislop, unde stratul de zapada framantata masoara pana la 1 cm.

S-a actionat pe sectoarele de drumuri nationale cu 7 utilaje si s-au imprastiat 41 tone de material antiderapant. S-a lucrat cu freza pentru largrea tronsoanelor de drum in zonele montane, Sectoarele de drumuri judetene au carosabilul curat si partial umed. Pe sectoarele de drumuri judetene s-a intervenit cu 27 de utilaje si s-au raspandit 48 tone de material antiderapant. S-au efectuat lucrari pentru largirea partii carosabile.

Cerul partial acoperit in zona de munte si senin in rest. Vizibilitatea in trafic este buna. Vantul sufla slab, la moderat, cu intensificari temporare in zona inalta de munte. Cel mai rece a fost noaptea trecuta la Targu Lapus -20 grade Celsius, iar in aceasta dimineata au fost aproape -22 grade. Stratul de zapada masura pana la 55 cm la statia meteo Iezer, 43 cm in Pasul Gutai, 40 cm la Baiut, 39 cm la Cavnic, 30 cm in Baia Borsa, 29 cm la Poiana Borsa, 25 cm la Targu Lapus, 17 cm la Ocna Sugatag, Baia Mare si la Sighetu Marmatiei. Gheata este prezenta la malul raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Cosau, Barsau, Lapus, Nistru, Suciu, Cavnic si Firiza. Curg sloiuri de gheata pe cursul raurilor Tisa, Iza, Mara si Lapus. Vremea va fi astazi deosebit de rece, geroasa dimineata si noaptea. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea si dimineata. Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari pe crestele montane, spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -13, -9  si -7, -4 grade, iar cele minime intre -22, -19 si -13, -9, -7 grade, izolat mai coborate pana catre -22 de grade. Izolat, in zonele joase, se va semnala ceata asociata cu depunere de chiciura.

Iar acum o explicație meteorologică! Noaptea trecută, mercurul a coborât în termometre până la -20,4 grade la stațiile meteo din Maramureș, cea mai mică valoare fiind înregistrată la Târgu Lăpuș. Doar că intervalul minimelor nocturne este măsurat între orele 18.00 și 06.00. Iar pe timp de iarnă, răsăritul este după acest interval și este știut faptul că adeseori cea mai mică valoare înregistrată este înainte de răsăritul soarelui sau în jurul acestui moment. Așadar, mercurul a coborât și mai mult în termometre în intervalul 07.00-09.00 (soarele răsărind astăzi la ora 08.01).

Așadar minima termică a fost de sub -21 grade la Târgu Lăpuș, fiind, așadar, recordul acestei ierni în Maramureș, locul fiind așa-numitul pol al frigului, așa cum se numește capitala Țării Lăpușului. Valorile termice înregistrate la Târgu Lăpuș au fost similare cu cele înregistrate la stația Bâlea Lac.

Totuși, spre deosebire de noaptea de 19 spre 20 ianuarie, atunci când a fost cel mai frig din țară la noi, acum au fost și valori termice mai mici, în Carpații Meridionali. La stația meteo Iezer au fost aproape -20 grade (iar la ora 09.00, aproape -19 grade, mai exact -18,7 grade), adică puțin peste recordul de până astăzi al iernii, atât la stație cât și în Maramureș, cel din 22 decembrie, când au fost -19 grade. Recoduri ale acestei ierni s-au înregistrat și la alte stații din Maramureș. Meteo Sighetu Marmației arată că în municipiu este recordul înregistrat în 7 ani, acest -19 grade înregistrat la ora 9 dimineața. În Baia Mare minima înregistrată la ora 9.00 este -18 grade. Cel mai „cald” din cele cinci amplasamente care dețin stații meteorologice în județ, a fost la Ocna Șugatag, puțin sub -15 grade. Într-adevăr, indicele de răcire la stația meteo Iezer a ajuns la -31, respectiv chiar -32 grade, adică s-a egalat acel -32 grade din noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2022, dar, așa cum am mai spus, indicele de răcire înseamnă altceva. Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate, arată reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie. Iar ca informație suplimentară, în zona montană din Țara Lăpușului, este foarte probabil ca valoarea termică minimă a nopții să fie chiar mai scăzută, dar ea nu poate fi omologată din cauză că măsurătoarea este făcută în afara unei stații meteorologice omologate. Dar vom reveni și mâine, întrucât ne așteaptă o noapte aproximativ la fel de geroasă!

C.Ț.

*Atașate, în ordine, graficele cu: maximele zilei de 23 ianuarie, minimele nopții de 23 către 24 ianuarie, grosimea stratului de zăpadă în dimineața zilei de 24 ianuarie, valorile temperaturii aerului în 24 ianuarie, ora 09,00, valorile temperaturii resimțite în 24 ianuarie, ora 09.00 și indicele de răcire la ora 09.00 în 24 ianuarie


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu