Share
Nevoie de atenție mare: Fenomen meteorologic periculos și rar caracteristic iernii. Freezing rain în Baia Mare dar și în Sighetu Marmației!

Nevoie de atenție mare: Fenomen meteorologic periculos și rar caracteristic iernii. Freezing rain în Baia Mare dar și în Sighetu Marmației!

Nevoie de atenție mare: Fenomen meteorologic periculos și rar caracteristic iernii. Freezing rain în Baia Mare dar și în Sighetu Marmației!

Trafic rutier in conditii de iarna. Sectoarele de drumuri publice au carosabilul curat si umed. Sunt tronsoane de drum pe care se semnaleaza polei. Angajatii sectiei de drumuri nationale au actionat cu 17 utilaje si au imprastat 123 tone de material antiderapant.

Pe sectoarele de drumuri judetene s-a intervenit cu 32 utilaje si s-au raspandit 282 tone de material antiderapant. Cerul este acoperit, fulguieste in zona de munte. Cad precipitatii mixte in restul teritoriului (lapovita si burnita). Vizibilitatea este redusa de ceata, sub 150 de metri, pe DN18, in Pasul Prislop, intre km 162 si km 175. Vantul prezinta intensificari temporare pe creste. Sunt utilaje in trafic care actioneaza cu material antiderapant pentru combaterea poleiului. Cel mai rece a fost noaptea trecuta la Ocna Sugatag -8 grade.

Stratul de zapada masura pana la 47 cm la statia meteo Iezer, 9 cm la Baiut. 8 cm in Baia Borsa, 7 cm la Targu Lapus, 6 cm la Sighetu Marmatiei, Cavnic si in Pasul Gutai. 4 cm in Baia Mare si Ocna Sugatag. Gheata este prezenta la malul raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Cisla, Ruscova, Iza, Mara, Cosau, Barsau, Cavnic si Firiza. Curg sloiuri de gheata pe cursul raurilor Tisa, Lapus si Suciu.Vremea se va incalzi astazi in judet. Cerul va fi temporar noros. Va ninge pe arii extinse, indeosebi in cursul serii si in prima parte a noptii. Vantul va sufla slab, la moderat, cu intensificari locale indeosebi noaptea cu viteze la rafala in general de 45…55 km/h, iar pe crestele montane cu rafale ce vor depasi 70…80 km/h viscolind ninsoarea sau spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 1 grad, iar cele minime intre -4 si -2 grade. Pe arii restranse se va semnala ceata asociată izolat cu depunere de chiciură. A fost emisa o atentionare meteorologica imediata cod galben pentru zona joasa a judetului, valabila pana la ora 13,00, referitoare la precipitatii sub forma de burnita care va favoriza local depuneri de polei.

În județul Maramureș, mai ales Baia Mare și în Sighetu Marmației, s-a consemnat fenomenul de freezing rain sau ploaie înghețată. Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, peleți de gheață sau grindină, ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.

Ploaia înghețată este adesea asociată cu introducerea unui front cald într-un sistem , atunci când aerul sub-îngheț (temperaturile la sau sub îngheț) este prins în cele mai joase niveluri ale atmosferei, în timp ce aerul cald se situeaza la altitudine superioara . Această configurație este cunoscută sub denumirea de aer rece, și se caracterizează prin aer foarte rece și uscat la suprafața din regiunea de înaltă presiune.

Ploaia înghețată se dezvoltă atunci când zăpada venita din straturile superioare ale atmosferei întâlnește în cădere un strat de aer cald intermediar , determinând zăpada să se topească și să devină ploaie. Pe măsură ce ploaia continuă să cada, trece printr-un strat de aer sub-înghețat chiar deasupra suprafeței solului și se răcește la o temperatură sub îngheț (0 ° C ). Dacă acest strat de aer sub-îngheț este suficient de mare, picăturile de ploaie pot avea timp să înghețe în grindina sau lapovita înainte de a ajunge la sol. Cu toate acestea, dacă stratul de aer sub zero grade la suprafață nu este foarte mare , picăturile de ploaie care cad prin el nu vor avea timp să înghețe și vor lovi pământul ca ploaie înghețată. Liniile de înaltă tensiune sunt proiectate pentru o anumita sarcina maxima . Peste aceasta sarcina , exista riscul ca firele să se rupa sau în cazuri extreme sa angreneze și părți din stalpii de înaltă tensiune sau izolatori. Pentru industria aeronautica exista un risc marit atunci când aeronavele sunt în zbor . Dacă avionul care se afla la o altitudine joasa , pregătit pentru aterizare (la decolare în perioada rece exista degivrare realizata pe sol) ,trece print-o zona rece afectată de poaia înghețată, exista riscul ca suprafetele de control sa acumuleze sufucient de multa gheață ca sa nu mai poată opera în condiții de siguranță, arată specialiștii în meteorologie.

C.Ț.

Foto – Marcus Coste Pascuta Iosif, Sorin Hotea


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu