Share
Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În județul Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu arată că vom avea parte de sărbători decorate cu precipitații!

Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În județul Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu arată că vom avea parte de sărbători decorate cu precipitații!

Meteo Maramureș Luna Cadourilor: Estimările specialiștilor în acest domeniu arată că vom avea parte de sărbători cu precipitații!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat statistica aferentă viitoarelor patru săptămâni care includ evident și Crăciunul și Revelionul. Iată ce spun acestea!

Trebuie să menționăm din start că aceste estimări se pot schimba oricând, modificările se pot produce des până la sărbătorile de iarnă. De atfel, chiar și estimările pe două săptămâni suferă modificări. O prognoză aproape de realitate este una doar pe trei zile. Asta și datorită sau din cauza faptului că fronturile atmosferice sunt imprevizile, dar tendințele există și pot fi estimate dar sincer fără a avea o foarte mare acuratețe.

Săptămâna 1 (20-26 decembrie). Cu excepția regiunilor sudice și sud-vestice, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales în zonele montane. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Săptămâna 2 (27 decembrie-2 ianuarie). Temperatura medie a aerului se va situa în general în jurul celei normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Săptămâna 3 (3-9 ianuarie). Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Săptămâna 4 (10-16 ianuarie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele specifice pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării.

Să explicăm ce înseamnă asta mai exact! Săptămâna viitoare vom avea parte de fluctuații termice serioase. Vremea se va răci brusc către mijlocul acesteia, după care va ajunge la valori normale exact în Ajun de Crăciun. În zilele Crăciunului, vremea va intra într-un proces de încălzire. Sunt așteptate precipitații în funcție de valorile termice, așadar modelele meteorologice existente indică faptul că vom avea parte de tot alaiul de precipitații. Vom avea și ninsori în toată aria Maramureșului dar și precipitații în funcție de zona de interes. La mijlocul săptămânii vom avea ninsori cam peste tot, dar ulterior, în a doua parte a Crăciunului, ne putem aștepta la ploi în zonele joase, lapovițe în cele medii și ninsori doar în zona montană. Cert este faptul că în toată aria regiunii Maramureș vom avea cu siguranță precipitații în acest interval. De altfel sunt așteptate și în săptămâna care face tranziția între sărbători, diferența fiind că valorile termice se vor menține în jurul mediilor multianuale. Acest lucru înseamnă că ar putea fi atât ploi cât și lapovițe respectiv ninsori. Începutul lui 2022 ar putea veni cu valori termice și cantități de precipitații în limitele normalului perioadei. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu