Numeroase grupuri de colindători din Maramureș și Sătmar, primiți la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 12 minute în urmă
Două insule ecologice se dau în folosință la Sighet, în cadrul unei acțiuni pilot - 2 ore în urmă
Preșcolarii au colindat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș - 4 ore în urmă
Locuri de muncă în Maramureș - 4 ore în urmă
Elevii Liceului Teologic Penticostal Baia Mare au participat la o activitate în memoria scriitoarei Jane Austen, la Biblioteca Județeană - 5 ore în urmă
Proiect de 2,2 milioane de lei pentru Bușag - 5 ore în urmă
Izvoare Resort dă startul sezonului de iarnă și inaugurează prima pârtie sintetică din Maramureș - 5 ore în urmă
LPS Baia Mare, rezultate remarcabile la Campionatul Național de Cadeți de la Miercurea Ciuc - 6 ore în urmă
„Păzitoarea semintzei”, un dialog între formă, memorie și început - 6 ore în urmă
Bucurie și colinde la Spitalul Județean Baia Mare - 6 ore în urmă
Sezonul murelor este în floare
În această perioadă, pădurile din Maramureș abundă în mure. Ele sunt printre cele mai îndrăgite fructe ale acestui sezon. Pe lângă gustul delicios și ușor acrișor, murele conțin o mulțime de vitamine, minerale și oligoelemente, care pot contribui la bunăstarea organismului și a stării de bine. Mai mult, sunt bogate și în antioxidanti, substanțe cu rol antiinflamator și chiar anticancerigen. Considerate delicatese, murele fac parte din familia Rosaceae. Cresc și se dezvoltă sub forma unor arbuști spinoși, având multe beneficii:
1. Contribuie la protejarea vederii
Datorită prezenței luteinei în cantități generoase, consumul de mure poate susține sănătatea vederii, protejând ochii împotriva radiațiilor UV. Mai mult, antocianozidele și vitaminele pot contribui la îmbunătățirea vederii și la împiedicarea dezvoltării de boli oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul.
2. Susțin funcțiile cognitive
Conform informațiilor relevate de un studiu realizat in 2013 de Tufts University of Boston, introducerea frecventă a murelor în alimentația unei persoane poate încetini declinul cognitiv și al activităților motorii asociate cu înaintarea în vârstă. Acest fapt este datorat prezenței polifenolilor, care pot îmbunătăți capacitatea de memorare și funcțiile neuronale.
3. Protejează sistemul cardiovascular
Deoarece sunt bogate în flavonoide precum antocianii, murele pot susține sănătatea inimii atunci când sunt consumate regulat. Prezența magneziului și a fibrelor din aceste fructe de pădure contribuie la o bună circulație vasculară, împiedicând astfel blocarea arterelor pe termen lung.
4. Contribuie la îmbunătățirea digestiei
Fiind o sursă importantă de fibre solubile si nesolubile, murele contribuie la mișcarea bolului intestinal și la o funcționare optimă a tractului digestiv. Consumate cu regularitate, acestea pot ameliora simptomele constipației și balonării, prin favorizarea absorbției de apă la nivelul intestinului gros.
5. Au efecte pozitive asupra sănătății osoase
Murele conțin magneziu și calciu, minerale esențiale pentru susținerea unei densități osoase optime. Calciul întărește oasele, iar magneziul facilitează absorbția calciului și potasiului în organism. Astfel, murele pot contribui la buna funcționare a celulelor oaselor și la întărirea acestora, fiind bogate și în potasiu și fosfor.
6. Contribuie la pierderea în greutate
Excesul ponderal este o problemă cu care se confruntă copiii și adulții de toate vârstele. Introducerea murelor în cadrul dietelor de slăbire poate regla secreția de leptină (numita si „hormonul foamei”) contribuind astfel la un apetit stabil. Mai mult, prezența fibrelor oferă senzația de sațietate iar aportul de calorii pe care aceste fructe de pădure îl aduc este unul foarte mic.
7. Susțin sănătatea pielii
Vitamina E și C previn apariția ridurilor și protejează tenul împotriva daunelor oxidative. În plus, consumul de mure contribuie la formarea și întărirea structurii de colagen, acesta fiind direct responsabil de aspectul tonifiat al țesutului conjunctiv.
Lăcrimioara ZOTA
















