Share
Informarea emisă de meteorologi: Săptămâna în aria naturală maramureșeană va fi cu adevărat caracteristică „lui Făurar”! Sfaturi de la specialiști!

Informarea emisă de meteorologi: Săptămâna în aria naturală maramureșeană va fi cu adevărat caracteristică „lui Făurar”! Sfaturi de la specialiști!

Informarea emisă de meteorologi: Săptămâna în aria naturală maramureșeană va fi cu adevărat caracteristică „lui Făurar”! Sfaturi de la specialiști!

Administrația Națională de Meteorologie a emis informări de specialitate cu privire la situația valabilă în țara noastră în intervalul viitor! Astfel, avem 2 atenționări meteorologice în vigoare!

Codul

Avem un cod galben care are ca fenomene vizate și zone afectate: transport de zăpadă, viscol, în Carpații Meridionali și Orientali. Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 06 februarie, ora 20. În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

Valul

Dar ce e mai important abia acum urmează! Avem în vigoare informare meteorologică de val de frig, valabilă în intervalul 5-10 februarie 2023! În intervalul menționat vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj.

Recomandări speciale

Avand in vedere prognoza meteorologica de racire a vremii, ger si temperaturi negative, CJSU Maramureș recomanda cetatenilor sa nu expuna la frig si sa evite sederea indelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie sa se îmbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular, aosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor in aceasta perioada. De asemenea, vantul acentueaza senzatia de frig. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea indelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara bolile pulmonare si reumatismul. Nu se recomanda transportarea copiilor pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie sa ii lasati sa astepte sau sa ii uitaţi in autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Specialiştii în medicina mentioneaza ca organismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, in perioada cu ger persistent si temperaturi negative, consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentaţie corecta bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficienta (apă, ceai, supa calda). Evitaţi consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu