Share
Sunt aici și roadele: Sfaturi pentru maramureșeni cu privire la tot ce înseamnă bucuria sezonului de ciuperci! Care sunt bune și care nu în regulă!

Sunt aici și roadele: Sfaturi pentru maramureșeni cu privire la tot ce înseamnă bucuria sezonului de ciuperci! Care sunt bune și care nu în regulă!

Sunt aici și roadele: Sfaturi pentru maramureșeni cu privire la tot ce înseamnă bucuria sezonului de ciuperci! Care sunt bune și care nu în regulă!

Desigur că este sezonul ciupercilor și mulți culegători se înghesuie să profite de ele. Dar cunoscătorii sunt mai puțini decât culegătorii, de aici și posibilele probleme.

DirectMM.ro a apelat la un cunoscător… cunoscut, care să ne spună ce este în regulă și ce nu, cu ciupercile. Ca idee, Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean Baia Mare, arată că în această perioadă cazuri nu am avut cazuri grave, dar, fiindcă a plouat mult, și sunt ciuperci multe, dorim să evităm sitiuațiile!

Sandu Ruja, colegul nostru de presă, și un cunoscut montaniard, știe mai multe decât cei care doar stau în fața laptopului și emit păreri! Așadar…„Cu toate că anul de ciupercărit a început dezastruos, inițial ca urmare a defazării apariției vegetației, cu 2-3 săptămâni, apoi datorită secetei prelungite, într-un final, în toamnă, și-a revenit. Acum, de când au început ploile, asistăm la o apariție bruscă a ciupercilor în păduri. Nu în cantități uriașe și nu în toate zonele celebre pentru densitate. O seamă de feluri de ciuperci n-au apărut deloc, sau în cantități nesemnificative, cum a fost cazul bureților de prun, a gălbiorilor, al bureților iuți. Acum, între august și septembrie, se suprapun sezonul de vară și cel de toamnă de ciuperci. Așa se face că vezi și hribi de vară și de toamnă, inclusiv la comercianți. Dacă îndrăznești să pleci în pădure, mai ales de când cu aparițiile dese de urși, nu mergi singur. Nu mergi fără ciupercar sau măcar fără minime cunoștințe. Telefoanele mobile au de asemenea acces la programe de recunoaștere a ciupercilor, în română și în engleză, iar paginile dedicate ciuercilor comestibile necomestibile/otrăvitoare de pe Wikipedia, după o perioadă de haos, au fost puse la punct de profesioniști și sunt chiar credibile!

La acest moment, în păduri, poți găsi hribi, atât în păduri de foioase cât și de rășinoase. Atenție la cele 2-3 feluri de hribi otrăvitori, hribul țiganului și hribul dracului! În cazul oițelor, la acest moment sunt pline pădurile, ocoliți cele roșii, în cazul cărora sunt 2 tipuri foarte asemănătoare din care una otrăvitoare, la fel cele maronii băloase. În cazul champignoanelor din câmp, din zone unde au stat stâne sau ciurde de vaci, nu culegeți cele care au lamelele albe!De asemenea, în cazul familiilor din care se trag cucii și crăițele, mare atenție, sunt multe otrăvitoare, chiar fatale. La fel și în cazul celor din familia Creasta Cocoșului. Au apărut și ghebele, la fel cu confuzii mortale, dar și cu suprapunere de sezoane, cu ghebe de vară și de toamnă. Feriți ghebele din zona de brad, mai cu seamă! Ar mai fi de spus ca toți cei care merg la cules să dețină asupra lor cizme de gumă până la genunchi dacă vremea este așa și pantaloni antiploaie și pelerină”, arată pentru DirectMM.ro Sandu Ruja.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu