Share
Alocare de fonduri: Încă 15 milioane de lei alocați pentru Barajul Runcu din Maramureș! Șef Apele Române: „Este o lucrare unică în România” (FOTO)

Alocare de fonduri: Încă 15 milioane de lei alocați pentru Barajul Runcu din Maramureș! Șef Apele Române: „Este o lucrare unică în România” (FOTO)

Încă un pas înainte pentru continuarea lucrărilor la barajul Runcu din județul Maramureș! Autoritățile centrale promit că un deziderat important va fi realizat, în ciuda tuturor piedicilor din ultimele decenii.

Ervin Molnar, șeful de la Apele Române, a vorbit despre un obiectiv ambițios. Mai exact, este vorba despre finalizarea celui mai mare baraj care s-ar putea construi vreodată în România după 1989: barajul Runcu, situat pe locul 19, ca înălțime, în clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje. El se adresa locuitorilor județului Maramureș și le promitea, conștient fiind de importanța strategică a barajului, că va face tot ceea îi stă în putință pentru a investi cât mai mult în continuarea lucrărilor, astfel încât să se poată finaliza cu succes acest obiectiv. Vineri, 2 octombrie, a revenit cu noutăți.

“Astăzi, sunt în măsură să aduc vești bune pentru maramureșeni și îi anunț că, în cadrul rectificării bugetare din acest an, valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiții Runcu a fost majorată la valoare de 15 milioane lei. Iată că, în calitate de director general al ANAR, mai fac un pas spre realizarea acestui obiectiv, care părea atât de îndepărtat. Acumularea Runcu este o lucrare hidrotehnică amplă, de o complexitate aparte, unică în România, realizată în cea mai mare parte din fonduri rambursabile, a cărei valoare totală de investiții este de 460 milioane de lei. Până în prezent, au fost alocate fonduri în valoare de peste 300 milioane de lei”, a scris Ervin Molnar, directorul general al Administrației Naționale Apele Române.

“Dacă mă refer doar la barajul Runcu, mai vreau să subliniez încă o dată importanța pe care o va avea pentru întregul județ. Pe de o parte, maramureșenii vor avea acces la o sursă de alimentare cu apă în sistem centralizat. Este vorba de aproape 20 de localități, situate de-a lungul celor patru râuri: Iza, Mara, Vișeu și Tisa, inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Pe de altă parte, barajul va proteja locuitorii de riscul inundaţiilor și va avea un rol important în producerea energiei electrice. După cum observați, eu și echipa mea de specialiști de la Apele Române reușim treptat să realizăm ceea ce ne-am propus, depășind împreună dificultățile acestei perioade atât de complicate în toate domeniile de activitate”, a justificat Ervin Molnar.

Șeful ANAR a ținut să menționeze faptul că “protecția populației a fost și este pentru noi principiul care ne guvernează activitatea pentru că este de datoria noastră, a gospodarilor de apă, de a asigura resursele necesare implementării proiectelor de infrastructură, fie că este vorba despre cele de apărare împotriva inundațiilor, fie că vorbim despre alte funcționalități publice ale lucrărilor din administrare, atât de importante dezvoltării societății noastre în ansamblu”.

“Realizarea proiectelor de infrastructură în domeniul gospodăririi apelor face parte din strategia mea de politici publice pe care o implementez în prezent la nivel național și ale cărei rezultate se vor vedea la nivelul investițiilor în lucrările hidrotehnice, cu beneficii socio-economice majore în cât mai multe sectoare”, a conchis Molnar.

După finalizare, acumularea Runcu va fi exploatată în condiții de siguranță de către colegii de la Apele Române Someș-Tisa, a dat asigurări șeful ANAR. Facem și noi câteva precizări! În prezent, singura acumulare de apă administrată de Apele Române este Barajul Strâmtori-Firiza. Existența și funcționalitatea Barajului Runcu ar soluționa întreaga problemă a apei din județul Maramureș. Unde mai pui că s-au început lucrările acum peste 30 de ani și că acum autoritățile promit să rezolve acest caz delicat. Detalii despre asta, VEDEȚI AICI!

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu