Share
Luna iulie aduce Cuptor: Vremea în aria din Maramureș, în iulie, se menține apropiată, de valorile multianuale! Iată statistica specială în vigoare

Luna iulie aduce Cuptor: Vremea în aria din Maramureș, în iulie, se menține apropiată, de valorile multianuale! Iată statistica specială în vigoare

Luna iulie aduce Cuptor: Vremea în aria din Maramureș, în iulie, se menține apropiată, de valorile multianuale! Iată statistica specială în vigoare

Vreme caracteristică de vară avem în Maramureș, în viitorul apropiat, asta din câte arată specialiștii în domeniu. Vom avea fluctuații termice specifice, vreme frumoasă și soare, dar și răcoare și ceva ploi.

Fiind acum în iunie, adică prima lună de vară, dar și cu cele mai mari cantități de apă, ne putem aștepta la fluctuații termice semnificative, chiar de la o zi la alta. Dar tendința de încălzire, asta per total, se resimte cu lejeritate. Asta cu toate că vor fi și zile ceva mai răcoroase.

Acum

În 27 iunie vom avea maxime de la 20-22 la 24-27 grade și minime de 7-9-13-14 grade, cu cer de la variabil la mai mult senin și câteva averse trecătoare. În 28 iunie, vom avea o mică scădere a valorilor termice și ceva ploi. În 29 iunie, la fel ca în ziua precedentă ca și condiții meteo, dar ceva mai cald, în 30 iunie, astfel că luna iulie va începe cu căldură în creștere, maxime de până la 27, 29, 31 grade. Va fi în valorile normale ale lunii iulie, doar că va fi foarte cald, dacă ar fi să facem comparația cu valorile termice liniare din 2023. Adică, chiar dacă se încadrează în normalul celor mai recenți ani, va fi foarte cald față de ce ne-am obișnuit în aceste săptămâni. Ca și o actualizare, avem informare meteorologică de instabilitate atmosferică în intervalul 27 iunie, ora 14.00 – 28 iunie, ora 23.00, în care se va încadra și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 27 iunie, ora 14.00 – 28 iunie, ora 03.00. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Estimări pe 14 zile

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (25 iunie-9 iulie)! Vremea se va răci la jumătatea primei săptămâni, când regimul se va situa ușor sub cel specific perioadei, iar în rest va fi apropiat de acesta; astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii ale temperaturii maxime la nivel regional în jurul a de la 20-22 la 24-27 de grade, care vor coborî până către de la 13-14 la 20-22 de grade și medii ale valorilor termice medii minime, oscilante de la o noapte la alta, ce se vor situa între 7-9-13-14 grade. Din 30 iunie va debuta un proces de încălzire, iar în a doua săptămână de pognoză nu vor fi variații semnificative din punct de vedere termic. Media temperaturilor maxime va fi de la 25 la 27-29 la 31 de grade, local chiar mai mari, iar cea a minimelor de la 7-9-13-14 la 19-20 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 27 – 29 iunie, precum și în 2 – 3 iulie, arată modelele meteo actuale existente în prezent.

Menționăm că arată aceste informații modelele meteo actuale, așadar pot fi unele modificări în estimări, dacă vor fi modificări în deplasarea fronturilor atmosferice în județ!

Estimări pe 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (25 iunie-2 iulie). Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și la munte. Săptămâna 2 (2-9 iulie). Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Săptămâna 3 (9-17 iulie). Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 4 (17-24 iulie). Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu