Spirit maramureșean la Bistrița: Ionuț Uivaroși și Grupul Codrenii, într-un concert extraordinar de colinde - 5 ore în urmă
Omul potrivit, la locul potrivit: Sergent major Gabriel Petrovan, pompier al ISU Maramureș, a salvat un om care se înecase - 8 ore în urmă
Sera de acasă – cum îți aduce legume sănătoase pe masă tot anul? - 9 ore în urmă
O nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Dobânzile sunt de până la 7,40% - 10 ore în urmă
Magia sărbătorilor a cuprins Târgu Lăpuș: Târgul de Crăciun a fost plin de lumină, colinde și bucurie - 10 ore în urmă
Magia Crăciunului și-a făcut simțită prezența în cadrul concertului de colinde desfășurat la Seini - 11 ore în urmă
La Colegiul de Arte din Baia Mare, copiii spun „Împreună prindem curaj” - 11 ore în urmă
Îndrăgitul eveniment „Crăciun în Maramureș” are loc în 20 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare - 11 ore în urmă
Înotătorii de la CS Seini au cucerit numeroase medalii la Cupa Moș Nicolae 2025 de la Pitești - 11 ore în urmă
Festivalul de Colinde „Deschide ușa, creștine!” va avea loc și anul acesta, în comuna Fărcașa - 11 ore în urmă
Lanțul alimentar județean, de la produsele tradiționale la fermele de struți (GALERIE FOTO)
Săptămâna trecută, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din Maramureș. Reprezentanți ai Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș, ai asociațiilor de producătorilor locali, ai GAL-urilor și ONG-urilor locale au trecut în revistă situația actuală din Maramureș, cu referire la a agenților economici maramureșeni din sectorul industriei alimentare.
S-a discutat despre cele 65 de produse tradiționale și trei rețete consacrate atestate, despre măsurile de sprijinire și susținere a producătorilor locali , dar și metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piața locală, regională, națională și
În cadrul evaluării, au avut loc vizite și întâlniri la agenți economici din sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială, implicați din diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramureșean. Deși accentul a fost pus pe produsele tradiționale, a fost vizitată și o fermă de struți, căciți ea face parte din lanțul alimentar județean.
”Bun de Maramureș”
Conceptul ”Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul Proiectului ”FoodChains 4 Europe”, Mihaela Lițe, concept care urmează a fi concretizată prin acest proiect. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de CJ Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.
Seminarul inter-regional de învățare ”Tradiție și Inovare”, derulat la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare a adus în atenție rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentație dietetică, ambalarea produselor alimentare, inovarea produselor tradiționale.
La finalul celor cinci zile de proiect s-a lăsat cu analize, recomandări și plăcute concluzii.


















