Tinerii de la „Esperando” se pregătesc de Paște - 5 ore în urmă
Presa Liberă este sărbătorita zilei de 20 aprilie - 5 ore în urmă
Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului - 5 ore în urmă
Artiști îndrăgiți vor susține un recital de pricesne la biserica din Fărcașa - 9 ore în urmă
Marian Condrat și Nicolae Traian David pun bazele unui parteneriat zonal pentru dezvoltarea unitară a turismului pe Valea Izei - 9 ore în urmă
Mihaela Ioana Trifoi din Sighetu Marmației, vicecampioană națională la șah - 9 ore în urmă
Anivesare specială: Vlad Grigore din Săliștea de Sus a împlinit 100 de ani - 11 ore în urmă
La biserica din Ciocotiș va avea loc cea de-a IX-a ediție a concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 11 ore în urmă
Circul Internațional ajunge în Baia Mare; Se anunță aproape două săptămâni de spectacole extraordinare - 12 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Aspecte despre viața unui copil; Cum acesta este proiectul perfect al lui Dumnezeu și în sinele lui are schița perfectă de evoluție personală - 13 ore în urmă
Lanțul alimentar județean, de la produsele tradiționale la fermele de struți (GALERIE FOTO)
Săptămâna trecută, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din Maramureș. Reprezentanți ai Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș, ai asociațiilor de producătorilor locali, ai GAL-urilor și ONG-urilor locale au trecut în revistă situația actuală din Maramureș, cu referire la a agenților economici maramureșeni din sectorul industriei alimentare.
S-a discutat despre cele 65 de produse tradiționale și trei rețete consacrate atestate, despre măsurile de sprijinire și susținere a producătorilor locali , dar și metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piața locală, regională, națională și
În cadrul evaluării, au avut loc vizite și întâlniri la agenți economici din sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială, implicați din diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramureșean. Deși accentul a fost pus pe produsele tradiționale, a fost vizitată și o fermă de struți, căciți ea face parte din lanțul alimentar județean.
”Bun de Maramureș”
Conceptul ”Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul Proiectului ”FoodChains 4 Europe”, Mihaela Lițe, concept care urmează a fi concretizată prin acest proiect. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de CJ Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.
Seminarul inter-regional de învățare ”Tradiție și Inovare”, derulat la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare a adus în atenție rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentație dietetică, ambalarea produselor alimentare, inovarea produselor tradiționale.
La finalul celor cinci zile de proiect s-a lăsat cu analize, recomandări și plăcute concluzii.