Share
Infracțiuni estivale: Furturile în formă continuată și condusul fără permis ori „cu alcool la bord”, destul de frecvente în ultima vreme, în Maramureș

Infracțiuni estivale: Furturile în formă continuată și condusul fără permis ori „cu alcool la bord”, destul de frecvente în ultima vreme, în Maramureș

În cea de-a doua jumătate a lunii iulie, procurorii maramureșeni au pus în mișcare acțiunea penală în mai multe situații de persoane care au încălcat flagrant legea, în județul nostru.

În cazurile cele mai cunoscute, infracțiunile sunt de furt calificat, în formă continuată, ori conducerea unui autoturism fără a avea voie să conducă sau/și după conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Desigur, unii nu s-au limitat la o singură infracțiune sau la cele de mai sus. Iată cele mai sugestive cazuri.

# Doi infractori, un minor și un major, pasionați de mașini
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, la data de 17 iulie 2020, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului C.B.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, furt în scop de folosinţă (două fapte) şi conducere a unui vehicul fără permis de conducere (trei fapte), iar împotriva unui inculpat minor, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt în scop de folosinţă (două fapte) şi furt calificat. La data de 16 iulie 2020, faţă de numiții C.B.M. și H.F.D. a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul C.B.M., în data de 1 aprilie 2020, a condus un autoturism prin localitatea Şomcuta Mare, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar în perioada 15 iulie 2020, ora 21.00 – 16 iulie 2020, ora 04.00 și în data de 16 iulie 2020, în jurul orei 04.30 a pătruns, fără drept, în curtea unor imobile din comuna Mireşu Mare, împreună cu un inculpat minor, de unde ambii au sustras, în scop de folosinţă, autoturismele aparţinând persoanelor vătămate B. N. și B. G., autoturisme pe care inculpatul C.B.M le-a condus prin localitatea Şomcuta Mare, deși nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Tot în data de 16 iulie 2020, inculpatul C.B.M împreună cu un inculpat minor a pătruns, fără drept, în curtea unui imobil din comuna Mireşu Mare, de unde au sustras împreună, acumulatorul unui autoturism aparţinând persoanei vătămate B. M. La data de 17 iulie 2020, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpaților pentru 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Baia Mare a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpați pentru o duratǎ de 60 zile.

# Infractoare pasionată de banii și bijuteriile altora
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, la data de 16 iulie 2020, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatei R.T.F. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în formă continuată. La data de 16 iulie 2020, faţă de numita R.T.F. a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpata R.T.F., în realizarea aceleași rezoluții infracționale, în data de 6 iulie 2020, în intervalul orar 12.11 – 12.16, a pătruns, fără drept și prin folosirea fără drept a cheii lăsate în yala ușii de acces, în locuința persoanei vătămate P. V., situată în orașul Seini, iar din interior a sustras suma de 3.400 lei, după care, în aceeași zi, în intervalul orar 12.22 – 12.23, a pătruns, fără drept, în locuința persoanei vătămate C.O.S., situată tot în Seini, de unde a sustras mai multe bijuterii, prejudiciul cauzat fiind în cuantum de aproximativ 2.000 lei. La data de 17 iulie 2020, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpatei pentru 30 de zile, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Baia Mare.

# Beat criță și cu permisul suspendat, a provocat un accident rutier
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, la data de 21 iulie 2020, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului M.D.Ș.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. La data de 21 iulie 2020, faţă de numitul M.D.Ș.G. a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul M.D.Ș.G., în data de 20 iulie 2020, în jurul orei 19.15, deși avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce și se afla sub influența băuturilor alcoolice (având în sânge o îmbibație alcoolică de 3,50 g/l alcool pur în sânge, la prima probă și 3,36 g/l la cea de-a doua probă) a condus un autoturism pe raza localității Oarța de Sus, circumstanțe în care a provocat un accident de circulație soldat cu pagube materiale. La data de 21 iulie 2020, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru 30 de zile, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Baia Mare.

# Atracția față de bicicletele altora poate dăuna grav libertății
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, la data de 23 iulie 2020, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului Ș.B.I. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în formă continuată (șase acte materiale). La data de 23 iulie 2020, faţă de numitul Ș.B.I. a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul Ș.B.I., în realizarea aceleași rezoluții infracționale, în perioada mai-iulie 2020, a sustras un număr de șase biciclete aparținând unui număr de șase persoane vătămate, care se aflau depozitate, fie în curtea locuinței, fie în scara blocului, după care le-a valorificat, prejudiciul total cauzat fiind în cuantum de aproximativ 4000 lei. La data de 23 iulie 2020, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru 30 de zile, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Baia Mare.

# Fără permis, a fugit de poliție și a provocat un accident cu victimă
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, la data de 24 iulie 2020, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului L.D. M. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, vătămarea corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. La data de 24 iulie 2020, faţă de numitul L.D. M. a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore. Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul L.D. M., în data de 23 iulie 2020, în jurul orei 17.30, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule a condus un autoturism pe raza localității Baia Sprie și, cu toate că organele de poliție i-au efectuat semnal regulamentar de oprire, acesta și-a continuat deplasarea cu viteză, circumstanțe în care a provocat un accident de circulație soldat vătămarea corporală a persoanei vătămate S.G.D. (care a suferit leziuni care necesită un număr de 40-50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare), după care a părăsit locul producerii accidentului, fără încuviințarea organelor de poliție. La data de 24 iulie 2020, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru 30 de zile, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Baia Mare. În toate cazurile, oamenii legii au precizat faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

C.Ț.

Lasă un comentariu