Share
Cazul crimei de pe strada Gării, din primăvara 2019. Ucigașul și-a primit pedeapsa: detenție pe viață

Cazul crimei de pe strada Gării, din primăvara 2019. Ucigașul și-a primit pedeapsa: detenție pe viață

În 1 martie 2019, la scurt timp după miezul nopții, trei persoane – doi bărbați și o femeie – se aflau într-un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc-turn de pe strada Gării din Baia Mare.

Era vorba despre proprietarul în vârstă de 51 de ani și doi oaspeți – o femeie de 37 de ani și un bărbat de 41 de ani – cu toții cunoscuți ca făcând parte dintr-un grup de consumatori fideli de băuturi alcoolice.

Ulterior, s-a aflat că cei doi oaspeți au avut la un moment dat o relație, însă apropierea dintre fosta sa concubină și gazdă – femeia s-a băgat în pat cu proprietarul – l-a scos din minți. A luat un cuțit, cu care i-a înjunghiat pe amândoi, cu 14, respectiv nouă lovituri, după care a plecat. Macabra descoperire s-a făcut abia în 4 martie, când mama gazdei a venit în vizită, pentru a afla de ce nu mai dă niciun semn de viață. Autorul a fost la scurt timp încarcerat. A venit ziua de 31 iulie 2020. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au pronunţat sentinţa definitivă în acest caz. Judecătorii au menţinut decizia primei instanţe si au stabilit ca ucigaşul să îşi petreacă restul zilelor după gratii. În fapt, Aurel Mălina, în vârstă de 41 de ani, a luat viaţa fostei sale iubite, V.H.L., o femeie de 37 de ani, şi a lui I.G., de 51 de ani, prieten al acesteia.

Conform adevarul.ro, care citează anchetatorii (cazul a ajuns în atenția instanței clujene, așa cum am precizat mai sus), din cauza certurilor dese, pe fondul consumului de alcool, femeia l-a părăsit pe agresor, însă la insistenţele acestuia din urmă a decis să îi mai dea o şansă. În 28 februarie, cei doi au mers în vizită la bărbatul de 51 de ani, care făcea parte din anturajul lor şi în compania căruia femeia fusese văzută de mai multe ori. La domiciliul victimei, cei trei amici au consumat băuturi alcoolice, iar de aici până la iscarea unui scandal a fost cale scurtă. Conflictul a degenerat, Aurel Mălina luând un cuţit de bucătărie şi aplicându-le celor doi mai multe lovituri de cuţit, ce le-au fost fatale. Procurorii spun că bărbaul a fost înjunghiat de nu mai puţin de 14 ori, în timp ce corpul femeii prezenta nouă lovituri de cuţit.

„La momentul agresiunii, cele două victime se găseau împreună în pat, iar victima V.H.L. era dezbrăcată de la brâu în jos. Probabil că victimele se găseau într-o stare avansată de ebrietate, întrucât nu s-au putut apăra, ele rămânând pe pat, în poziţia culcat”, spun anchetatorii. Potrivit acestora, unul dintre vecinii victimei I.G. a declarat că din apartament s-au auzit zgomote şi bufnituri puternice, iar o femeie a ţipat „Cheamă poliţia”, după care s-a făcut linişte. Realizând gravitatea faptelor, ucigaşul şi-a sunat sora stabilită în Anglia, căreia i-a relatat pe parcursul a aproape o oră şi printre hohote de plâns, că i-a omorât pe cei doi, şi a ameninţat că se va sinucide. Femeia a încercat să îl convingă să anunţe poliţia, însă acesta a refuzat. În următoarele zile, Aurel Mălina s-a ascuns, fiind prins de către oamenii legii în 5 martie. În ceea ce priveşte cadavrele, acestea au fost descoperite de către mama bărbatului ucis, care, îngrijorată de faptul că fiul său nu a răspuns trei zile la telefon, s-a deplasat la locuinţa acestuia şi a descuiat uşa cu cheia pe care o avea. Întrucât au existat suspiciuni cu privire la starea psihică a criminalului, el a fost internat la Psihiatrie, însă expertiza medico-legale psihiatrică efectuată a stablit că „are capacitatea psihică de a aprecia conţinutul şi consecinţele faptelor sale, iar la momentul comiterii faptei a avut discernământ, precum şi în prezent, neimpunându-se luarea unor măsuri de siguranţă”.

În faţa anchetatorilor, Mălina şi-a pus faptele pe seama geloziei, afirmând că şi-a piedut minţile în momentul în care şi-a văzut fosta iubită în pat cu un alt bărbat. „În acel moment, şi-a pierdut controlul, a pus mâna pe un cuţit şi a dat în stânga şi dreapta însă nu poate da detalii. Din acel moment nu mai ştie nimic ce s-a întâmplat, trezindu-se în data de 1 martie, ]n pat, la el acasă. Inculpatul a mai arătat că nu-şi aminteşte când a sunat-o pe sora sa deoarece şi-a pierdut controlul din cauza băuturii şi a geloziei”, se arată în rechizitoriu. Mai mult, el a precizat că ar fi băut cinci calmante, lucru pe care nu l-a putut proba. „Instanţa apreciază că inculpatul a fost nesincer în declaraţii deoarece, cu ocazia cercetării la faţa locului, în apartamentul victimei I.G. nu au fost găsite pastile de genul celor indicate . Mai mult, comportamentul său după comiterea infracţiunii denotă că a conştientizat ceea ce a făcut. Mai exact, el şi-a informat sora că i-a omorât pe cei doi, a ascuns telefonul victimei Istrăua n de pe care a vorbit şi a spălat cuţitul cu care i-a atacat pe cei doi. Inculpatul nu a putut face dovada că a luat calmante. În plus, chiar dacă era probată susţinerea apărării, ingerarea unor astfel de substanţe ar fi fost una voluntară”.

Având în vedere multitudinea loviturilor aplicate victimelor, intensitatea acestora, lovirile repetate cu un cuţit , în urma cărora a survenit decesul victime lor, instanţa i-a aplicat băimăreanului pedeapsa închisorii pe viaţă. „La aplicarea acestei pedepse, instanţa are în vedere că inculpatul a încălcat relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă, drept fundamental recunoscut prin norma penală, oricărei persoane. Protejarea dreptului la viaţă prin normele interne şi internaţionale constituie un imperativ şi în acelaşi timp o necesitate, deoarece reprezintă un atribut fundamental al persoanei, a cărui ocrotire este strâns legată de alte atribute ale persoanei: integritatea corporală, sănătatea, libertatea, etc., şi determină ocrotirea acestora din urmă. Viaţa umană, ca valoare socială apărată prin normele de drept, se înfăţişează nu numai ca un drept absolut al individului la viaţă, opozabil tuturor cetăţenilor, dar şi ca o valoare socială pe care dreptul obiectiv o ocroteşte în interesul întregii societăţi. Aşa cum rezulta din probe, inculpatul s-a dovedit a fi o persoană lipsită de respect faţă de valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, valoarea încălcată fiind de natură să atragă sancţiunea penală cea mai grea – cea a detenţiunii pe viaţă”, au explicat judecătorii maramureşeni. Criminalul a atacat sentinţa primei instanţe, însă Curtea de Apel Cluj a respins, ca nefondat, apelul formulat, conform adevarul.ro.

DirectMM.ro

 

Lasă un comentariu