Share
Istoria Barajului Firiza: Amenajarea hidrotehnică împlinește anul acesta 56 de ani de activitate. Detalii neștiute făcute publice de Apele Române (FOTO)

Istoria Barajului Firiza: Amenajarea hidrotehnică împlinește anul acesta 56 de ani de activitate. Detalii neștiute făcute publice de Apele Române (FOTO)

La nord de zona centrală a municipiului Baia Mare, se află Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza.

Situată pe râul Firiza, lucrarea a fost proiectată în anii 1958-1959-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

Conform ABAST, acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională.

„Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă. De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune. Nu în ultimul rând, Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval. Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă”, au arătat reprezentanții ABAST.

La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. „Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca 200.000 metri cubi şi are folosinţă principală alimentarea cu apă. Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în siguranță de peste 55 de ani de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa”, conform reprezentanților instituției.

C.Ț.

Foto – Apele Române (Enache Andrei, Petrica Stroi, Munții Carpați) + arhivă foto Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare

Lasă un comentariu