Share
Important: Lucrări de reparații la Barajul Strâmtori-Firiza. Află detalii interesante despre amenajarea hidrotehnică de lângă municipiul Baia Mare (FOTO)

Important: Lucrări de reparații la Barajul Strâmtori-Firiza. Află detalii interesante despre amenajarea hidrotehnică de lângă municipiul Baia Mare (FOTO)

Lucrări importante de reparații se realizează în această primăvară la Barajul Strâmtori-Firiza, situat în apropierea municipiului Baia Mare, au anunțat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

Mai exact, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș a început lucrările de reparații ale fațadei la centrala hidroelectrică, precum și la servomotoarele de tip vane ale conductei energetice ale Barajului Strâmtori-Firiza.

„Aceste reparații sunt necesare pentru eficientizarea funcționării Uzinei Hidroelectrice I. În funcție de prognoza hidrometeorologică, estimăm că aceste lucrări vor fi finalizate în 3-4 săptămâni. Menționăm că amenajarea Strâmtori-Firiza este exploatată în condiții de siguranță, conform autorizației de funcționare eliberate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, a explicat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST, care a anunțat că instituția va reveni ulterior cu informații suplimentare.

Situată pe râul Firiza, lucrarea a fost proiectată în anii 1958-1959-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964. Conform ABAST, acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională. Vezi mai multe detalii și, totodată, o galerie foto inedită, în materialul atașat!

C.Ț.

Citește și

Istoria Barajului Firiza: Amenajarea hidrotehnică împlinește anul acesta 56 de ani de activitate. Detalii neștiute făcute publice de Apele Române (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu