Share
Băimărenii și Colectiv: Cinci ani de la tragedia care a zguduit România! Gesturile și amintirile maramureșenilor. „Un lanț al durerii” cu distanțare socială, în Capitală

Băimărenii și Colectiv: Cinci ani de la tragedia care a zguduit România! Gesturile și amintirile maramureșenilor. „Un lanț al durerii” cu distanțare socială, în Capitală

Astăzi se împlinesc cinci ani de la acea noapte de coșmar, care a zguduit o nație întreagă. În noaptea de vineri, 30 decembrie 2015, un incendiu violent a cuprins clubul Colectiv, în timpul unui concert gratuit al formației Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit “Mantras of War”. Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce focul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, punând capăt vieților unor tineri nevinovați.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia. Apoi, numărul victimelor a crescut, ajungând la 65… Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanţi din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară au cerut demisia guvernului și a primarului de sector. În 4 noiembrie 2015, aceștia au demisionat.

# O sentință atacată cu apel

În decembrie 2019, după trei ani de la tragedie, a venit și sentința. Au primit condamnări primarul de atunci al Sectorului 4, patronii clubului Colectiv, conducerea firmei de artificii, pompierii care au verificat normele PSI, angajați ai primăriei, dar și societățile comerciale care administrau clubul și firma de artificii. Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca persoanele condamnate în dosarul Colectiv să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. S-a mai decis că ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite, dar şi peste 28 milioane lei către Ministerul Sănătăţii. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori. La 14 octombrie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma incendiului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.56/2015 a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi „pentru”. Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. În 19 octombrie 2020, proiectul de lege adoptat a fost trimis la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Şeful statului a anunţat, în 28 octombrie, că data promulgării acestei legi este chiar 30 octombrie 2020, când se împlinesc cinci ani de la incendiul din Colectiv.

# Un lanț al durerii

Întrucât astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care au murit 65 de tineri și alți cel puțin 150 au nevoie și acum de îngrijiri medicale după ce au suferit arsuri, în Capitală are loc o acțiune adaptată contextului epidemiologic. ”Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv. Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața fără ca măcar să știe asta. La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanț de aroganță și impostură încă ne îmbolnăvește în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după #colectiv, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovații în justiție. La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Distanțați din 4 în 4 metri, vom face un lanț al memoriei între Curtea De Apel Bucuresti și clubul Colectiv. 400 de oameni pentru dreptate. Fii și tu unul dintre ei! – https://colectiv.g4d.ro/” – este mesajul transmis de organizatorii comemorării tragediei din clubul bucureștean Colectiv.

# Prelevare de piele pentru victime, în Baia Mare

Maramureșenii au fost extrem de mișcați de drama tinerilor de la Colectiv. În noiembrie 2015, tinerii cu arsuri grave au putut fi tratați cu piele prelevată de la un pacient din Maramureș, aflat în moarte cerebrală. Rudele acestuia şi-au dat acordul pentru ca medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia-Mare să efectueze o intervenţie de prelevare de organe şi piele de la un pacient de 59 de ani care a suferit un accident vascular. În fapt, aparţinătorii au fost de acord să fie prelevaţi de la bărbat cei doi rinichi, ficatul şi 2.500 de centimetri pătraţi de piele. „Pielea astfel prelevată va fi folosită în cazul răniţilor din clubul Colectiv, tineri care au suferit arsuri pe suprafeţe mari din corp în urma tragicului incendiu şi care se luptă, acum, pentru supravieţuire”, au arătat, atunci, reprezentanții unității medicale. Ziua de 30 octombrie a fost marcată în anul 2017 printr-o acțiune specială în Baia Mare. Mai multe candele au fost aprinse în acea seară, în Centrul Vechi al municipiului, în memoria victimelor de la Colectiv. În urmă cu doi ani, în Baia Mare, la Cinema Dacia, și în Sighetu Marmației, la Școala de Muzică “George Enescu”, a rulat primul film inspirațional românesc, „Coborâm la prima” de după acea tragedie. „Coborâm la prima” spune povestea călătorilor dintr-un vagon de metrou, a doua zi după incendiul de la Colectiv.

# “Nu îmi venea să cred ce s-a întâmplat”

Băimărenii îşi amintesc cu groază momentele de la Colectiv. Maria spune că, deşi au trecut doi ani, încă are sentimente de tristeţe. „Nu pot, şi nici nu vreau să mă pun în pielea celor care au trecut prin iadul de la Colectiv. Au trecut cinci ani şi încă am fiori pe şirea spinării atunci când mă gandesc. Îmi pare rău că atâţia tineri frumoşi au decedat din vina unor corupţi. Sunt sigură că cei decedaţi ne privesc de undeva de sus”, spune Maria, cu lacrimi în ochi. Ioana, cu mari emoţii a reuşit să ne spună câteva cuvinte. „M-am simţit foarte rău când am văzut ce s-a întâmplat, dintr-o prostie. Nu mi-a venit să cred ceea ce am auzit în acele zile. Faptul că unii oameni i-au catalogat pe cei prezenţi la Colectiv „satanişti” mi s-a părut josnic. Dacă ar fi să le spun ceva, celor care nu mai sunt printre noi, i-aş ruga să aibă grija de noi, aici pe pământ”, arată Ioana. “În cele momente, când am aflat despre cei răniţi şi cei care au decedat, m-am tot gândit că în locul lor puteam să fiu eu. Ca astfel de cazuri să se evite, ar trebui să nu se mai numească oamenii în funcţii după criterii politice, ci să-şi primească funcţiile pe merit. Am trăit cu emoţie acele zile. Nu îmi venea să cred ce se întâmplase”, spune şi Ioan.

# “Faptul că niște indivizi corupți au încălcat legea mă revoltă și acum!”

Băimăreanul Călin este de parere că nu trebuia să fie o astfel de tragedie ca noile legi să se pună în vigoare. “În ceea ce priveşte Colectiv, pot să zic că de atunci s-au luat măsuri de siguranţă. De altfel, în sistemul de sănătate, poate s-a acordat mai multă atenţie după tragedie şi medicii au fost mai precauţi, fără a ține cont de pandemia de acum, care este ceva complet nou. Totuși, ca să se evite astfel de momente ca atunci şi să nu se mai repete un incendiu, trebuie să se ia măsuri în ceea ce priveşte cluburile şi spaţiile închise. Bine, acum ele sunt oricum închise, din cauza pandemiei, dar mă refer în general. Însă, sunt nespus de trist când mă gandesc la ce s-a întâmplat. Stau şi mă gândesc cum era dacă aveam prieteni printre cei care au murit. Sunt şi acum îngrozit de faptul că există posibilitatea să mergi într-un loc să te distrezi şi nu mai apuci să ieşi cu viaţă din acea incintă. Și să nu uităm că era să avem și noi un Colectiv, chiar înainte de ceea ce s-a întâmplat în Capitală, atunci, la Clubul Euphobia, în Sighetu Marmației. Noroc că situația a fost puțin diferită la noi, în Maramureș, când au avut loc acele explozii, iar numărul victimelor a fost mai mic. Însă, eu cred că nu trebuie să uităm faptul că atunci când pot fi în pericol vieți omenești, respectarea legii nu este opțională”, arată Călin. „Momentul “Colectiv” ar trebui să ne dea de gândit mult şi bine de acum înainte. Faptul că nişte indivizi profund corupţi au încălcat legea pentru a-şi umple buzunarele mă revoltă şi acum. Tinerii aceea au mers să se distreze doar şi au pierit în flăcări. De atunci şi până acum, am văzut că s-a schimbat ceva, parcă, în ceea ce privește protecția incintelor. Însă, nu suficient. E adevărat că s-au făcut mai multe controale decât înainte. Lumea a devenit ceva mai atentă, desigur, ca nu cumva tragediile să se repete. Momentele alea, şi tot ce am văzut la televizor le-am trăit cu groază şi tristeţe în suflet. Ca astfel de momente să nu se mai întâmple, ar trebui ca populaţia să înveţe modalităţile de stingere a incendiilor. Tragediile trebuie evitate. Iar prevenţia e mama siguranţei. Cred, însă, că unii nu au învăţat nimic. Continuă să creadă că pot sfida legea. Generaţia Z ar trebui să fie mai activă şi să nu permită unor indivizi fără scrupule să decidă cine trăieşte şi cine moare, prin prisma unor alegeri personale, de a păcăli bunul simţ şi legea. Ţin minte că în acea noapte am stat cu ochii înlăcrimaţi pe televizor. Stau şi mă gândesc cum era dacă se întâmpla la noi. Mi-e groază şi acum!…”, opinează Corina.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu