Share
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna februarie. Marga Barbu, amazoana cinematografiei românești

Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna februarie. Marga Barbu, amazoana cinematografiei românești

Ne amintim cu drag de o mare actriță maramureșeană, care și-a lăsat puternic amprenta în cinematografia și teatrul românesc.
Marga Barbu, s-a născut la 24 februarie 1929, la Ocna Sugatag, judetul Maramureș.
Pe numele adevărat, Margareta Yvonne Butuc, doar 14 ani avea să se bucure de meleagurile natale, după această vârstă mutându-se cu părinții la București.
La început a iubit dansul, pasiune moștenită de la mama sa, balerină cu studii la Viena. A trebuit să renunțe, din cauza unor probleme cardiace.
Mai târziu, după mai multe cursuri, alege să studieze actoria, absolvind Institutul de teatru din capitală, în anul 1950. După trei ani a debutat în cinematografie in „Nepoții gornistului”. Se afirmă cu rolurile Anița, din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”.
A îndrăgit și teatru, jucând pe scena fostului Teatru al Armatei, „Nottara”, în distribuții memorabile. Rolul ei preferat a fost cel al Cleopatrei, din piesa” Antoniu și Cleopatra” de W.Shakespeare.
A reprezentat cinematografia românească la multe festivaluri internaționale și Zile ale filmului, în: U.R.S.S. (1965), la San Sebastian (1966), Karlovy Vary (1966), Roma ( 1967), Germania (1968), Moscova 1969), Sarajevo (1969),
Talentul i-a fost răsplătit prin premii iar distincția cea mai valoroasă a primit-o în anul 2004, Ordinul Național „Serviciul credincios”, în grad de cavaler. Decorația a venit ca „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică, și pentru talentul și dăruirea, puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.
A spus „Da”, de trei ori, cea din urmă căsnicie, fiind și cea mai longevivă, de 30 de ani. Alesul inimii a fost scriitorul Eugen Barbu.

I s-a spus: „Amazoana filmului românesc”. Era denumită astfel, datorită rolurilor sale de excepție.
Durerea mare a actriței a fost pierderea unei sarcini, pe care a avut-o la 40 de ani.
Ea afirma atunci:” Cine știe ce ar fi fost, și cum nu s-ar fi schimbat viața dacă aș fi născut-o? Poate nu era un copil reușit sau poate că ar fi fost lumina ochilor noștri…cine poate ști?
Marga Barbu a studiat mult, în perioada căsniciei cu Eugen Barbu. A ajuns la performanța de a vorbi opt limbi străine, printre care și japoneza.
De Dragobete ar fi împlinit vârsta de 95 de ani dar destinul a ales ca ea, să-și încheie rolurile în viață și pe scenă, la 31 martie 2009.
Elegantă și cu un șarm aparte, va rămâne mereu în inimile miilor de români care au iubit-o și apreciat-o.

Lacrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu