Share
Noaptea Viflaiemurilor,  cea mai spectaculoasă noapte de ajun din țară

Noaptea Viflaiemurilor, cea mai spectaculoasă noapte de ajun din țară

În 24 decembrie, începând cu ora 22.00, la Vișeu de Sus are loc Noaptea Viflaiemurilor,  un obicei păstrat de secole în Orașul dintre Râuri.  Manifestarea cuprinde întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului, jocul dracilor și al mascaților, colinde pe scena de pe platoul Casei de Cultură.

Viflaimul (Viflaiemul) este o formã de teatru religios, o dramã liturgicã asimilatã de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă.

Desigur Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), dar cel de la Vișeul de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului  de talisman (apotropaic). Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al  căror zgomot alungă spiritele malefice.

Fiecare biserică din Vișeu de Sus are (cel puțin) un Viflaiem care o reprezintă, astfel că aproximativ 400 de personaje pun stăpânire pe oraș, etalând costume frumoase sau înfricoșătoare și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească și care pot fi auzite doar în acest context.

Organizatorii  – Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, împreună cu Protopopiatul Ortodox Vișeu  – îi așteaptă  pe oaspeți cu vin fiert și cozonaci. Iar Viflaiemurile promit să facă la Vișeu de Sus cea mai spectaculoasă noapte de ajun al Crăciunului din întreaga țară.

Lasă un comentariu