Share
La primăria Borșa, grevă spontană împotriva abuzurilor premeditate și o miză de jumătate de miliard de euro

La primăria Borșa, grevă spontană împotriva abuzurilor premeditate și o miză de jumătate de miliard de euro

Pădurile composesoratului Borșa reprezintă o miză atât de mare, încât falsurile, marile și micile încălcări ale legii sau abuzurile au bântuit în jurul lor. Și continuă să bântuie. Cum-necum, composesoratul a câștigat în instanță 17.000 de hectare de pădure, care nici nu mai există fizic. Dar care e estimat la jumătate de miliard de euro.Grupul interesat a încercat tot ce e posibil să intre în posesia averii verzi, mergând până la executări silite ale primăriei Borșa sau a Prefecturii Maramureș. Graba avea și ea rostul ei. I-a pus pe jar Informația conform căreia, la demolarea unei case în care cândva a funcţionat sediul composesoratului din oraş, s-au găsit  documente vechi și  originale, care ar răsturna situația a precipitat lucrurile. Din aceste acte reiese că vechiul Composesorat Nobil Borşa ar fi deținut doar 6.036 hectare de pădure şi nicidecum peste 17.000 ha, aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul anilor de procese. Apariția unor astfel de documente – și probe – noi, reprezintă un motiv temeinic pentru o cale extraordinară de atac și o nouă judecată. Cei care simt că le fug pădurile de sub picioare forțează la maxim nota. La  propriu au forțat și primăria borșeană, într-un moment bine ales: vinerea-zi scurtă, primar plecat din cauza unui deces în familie (lucru arhicunoscut într-o comunitate așa de mică) și operare și după orele de program. Ce se întâmplă acum în Borșa pune iar stațiunea pe harta fărădelegilor de frunte din țară.

Angajații reclamă abuzuri în Primăria Borșa: birouri sparte și sigilate, documente fotografiate, funcționari supuși presiunii

Deci, un executor judecătoresc însoțit de jandarmi și câțiva cetățeni din Composesoratul Borșa au intrat vineri în primărie, au spart uși, au căutat și au fotografiat documente. Chiar și angajații primăriei au fost luați în obiectiv. ”Dânșii au spus că au venit să caute niște documente. Că primăria ar fi intrat în posesia unor documente, dar nu știm dacă  documentele fotografiate au legătură cu acest lucru. Ușa biroului primarului a fost spartă joi. Acum au revenit și au scotocit în biroul lui și în biroul vicelui (primarul este la București, viceprimarul n-a fost astăzi aici). Au intrat brusc, au mers la Juridic, au spart ușa biroului secretarei, au intrat la topografi, au de gând să spargă arhiva. Au mers chiar și la Biblioteca orășenească” –  a spus Petru Danciu, șeful Poliției Locale Borșa și vicepreședinte al Sindicatului Funcționarilor Publici Borșa.Grav e ca printre documentele fotografiate se află și lista cu parolele de acces la baza de date cu impozite şi registrul agricol, parole de acces la sistemul video de supraveghere din oraş, de la paginile şi e-mail-urile primăriei.

Protest spontan

Petru Danciu a precizat că situația creată i-a determinat pe angajați să oprească lucrul. ”A fost o grevă spontană a angajaților, care nu au putut să-și mai desfășoare activitatea în aceste condiții. Salariații au fost fotografiați, li s-au fotografiat documente, au fost supuși unui stres foarte mare. Nu dorim să suportăm această presiune care se pune pe noi. Nu suntem în măsură să răspundem noi acestor probleme. Mă întreb unde sunt instituțiile statului care trebuie să apere funcționarii publici. Nimeni nu răspunde pentru aceste abuzuri? Oricine poate face ce vrea? Noi, Poliția Locală, am fost loviți din toate direcțiile. Jandarmii au vorbit dur cu noi când am atras atenția că documentele nu pot fi fotografiate. Sunt abuzuri mari în Primăria Borșa. Nu doresc nimănui să treacă prin ce-am trecut noi”,- a adăugat vicepreședintele Sindicatului Funcționarilor Publici Borșa. Aseară la orele 19.00, Petru Danciu era încă în Primăria Borșa. Angajații plecaseră la orele 16.00, iar echipa de ”cercetători” lucra. ”Am întrebat câte persoane trebuie să rămână din echipa de executare silită. N-au răspuns. Au numărat câți sunt. Vă dați seama, avem 5-6 persoane străine în instituție și noi trebuie să o păzim. Este un stres de nedescris. În ce țară suntem?” – se întreabă Danciu.

”În Primăria Borșa nu se lucrează, oamenii sunt pe holuri. Angajații au decis să nu lucreze pentru că nu mai au siguranța fizică și psihică la locul de muncă. Se presupune că și azi vine executorul. Unele birouri sunt sparte de ieri, altele sunt închise. Domnul președinte Cartel Alfa Maramureș, Florin Hossu, este în drum spre noi” – a adăugat  vicepreședintele Sindicatului Funcționarilor Publici Borșa.

Oricum, e ciudat că un executor judecătoresc scotocește după niște acte pe care, în mod normal, le poate obține în mod legal și pașnic o instanță de judecată. Dar tocmai asta vor să evite cei din composesorat: o nouă judecată care, în lumina noilor documente, să aibă altă sentință. Și să dea alta destinație celor 500.000.000 de euro!

Sursa foto video: facebook / Ziarul de Borșa


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu