Share
În memoriam: Muzeograful și etnologul Mihai Dăncuş, fost director al Muzeului Maramureșean, ar fi împlinit azi 80 de ani

În memoriam: Muzeograful și etnologul Mihai Dăncuş, fost director al Muzeului Maramureșean, ar fi împlinit azi 80 de ani

Azi, 10 februarie,  muzeograful, etnograful, etnologul, profesorul și cercetătorul Mihai Dăncuş, fost director al Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, ar fi împlinit 80 de ani.

Acesta a plecat la cele veșnice în 31 iulie 2020.

„Obișnuisem, de câțiva ani, să marcăm aniversarea zilei de naștere a unui trio de intelectuali de marcă ai Maramureșului Voievodal: Mihai Dăncuș+, Vasile Bârlea+ și Gheoghe Mihai Bârlea, născuți pe 10 februarie. Se adunau prietenii, familiile și mulți dintre sighetenii care le purtau un respect deosebit. Au fost prilejuri de evocare a unor momente din viața acestora, de lansare de cărți, de momente de adâncă spiritualitate.

Anul acesta Mihai Dăncuș ar fi împlinit 80 de ani, ar mai fi avut să ne povestească multe lucrui interesnate, să ne prezinte ultimele cărți… dar a plecat „să se odiheasă puțin” alături de familia academicianului Ioan Mihaly de Apșa și alte personalități de seamă ale Maramureșului.

Îmi amintesc cu deosebită plăcere de anul 1967, când Mihai Dăncuș m-a primit la Bârsana, m-a omenit și mi-a dat safturile pentru care îl căutasem și am rămas prieteni până când veșnicia ne-a despărțit!

Destinul ne-a dus pe amândoi în instituțiile de cultură ale orașului- Mihai la Muzeu eu director la Casa de cultură.
În 1969 avea loc prima ediție a Festivalului Datinilor de iarnă de la Sighetu Marmației, anul următor eram amândoi – tineri ucenici – prezenți ca organizatori. Prima ediție a sesiunii de referate și comunicări științifice pe teme de datini și obiceiuri de iarnă a avut loc în 1971 în sala festivă a actualului Colegiu Național ”Dragoș Vodă”. Printre sarcinile pe care le aveam (participarea cu referate), fiind tineri, ni s-a dat ”sarcina importantă” de a duce participanților sandvișurile, ceaiul și cafeaua… noi ne-am amuzat copios!

Au urmat ani în care am organizat împreună numeroase a evenimente culturale, științifice, artistice, după un calendar pe care-l proiectam semestrial dar și anual. Am fost organizatori, am fost membri ai juriilor la concursuri, am realizat zeci de emisiuni la Radio România Sighet, am participat ca simpli spectatori, toate la o viață culturală intensă.

Mihai era plin de entuziam la ideea înființării unei secții de arhitectură populară în aer liber dedicându-se cu toată energia amenajării secției pe care a dezvoltat-o, pentru care a muncit neobosit și care azi îi poartă numele: Muzeul Satului Maramureșean “Mihai Dăncuș” (…)” – a scris, printre altele, prof. dr. Ioan Dorel Todea pe rețelele de socializare.

Dumnezeu să îl odihnească!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu