Share
Alex Pop, maramureșeanul care „luptă” pentru limba română; „Să știi să vorbești corect gramatical nu e o opțiune, ci o condiție” (FOTO)

Alex Pop, maramureșeanul care „luptă” pentru limba română; „Să știi să vorbești corect gramatical nu e o opțiune, ci o condiție” (FOTO)

Lumea se plânge tot mai des de tineri. Că nu învață, nu muncesc, le stă capul doar la distracție, vorbesc urât, sunt nepăsători, stau cu ochii doar în telefon ș.a. Să nu generalizăm. Există încă numeroși tineri (și asta ne bucură nespus) educați, cu bun-simț, care își doresc mult să-i ajute pe alții și să lase ceva bun în urmă.

Un exemplu în acest sens este maramureșeanul Alex Ionuț Pop, din Tăuții de Sus. De câțiva ani, acesta coordonează proiectul „Vorbește corect gramatical”. Nu e profesor de română, însă iubește această limbă și încearcă prin diverse activități inedite să-i facă și pe alții să ajungă la acest sentiment.

„Mă numesc Alex Ionuț Pop, sunt din Tăuții de Sus și am 26 de ani. Sunt absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar studiile de licență le-am făcut în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea: Ingineria produselor alimentare. Studiile de masterat le-am urmat în cadrul aceleiași Universități, iar acum profesez în domeniu. Deci, nu sunt profesor de limba română, dar iubesc limba română, iar timpul meu liber se rezumă, pe lângă alte activități, la VCG!

Proiectul VCG a luat amploare în anul 2014. Primesc multe mesaje în care oamenii mă întreabă cum a luat naștere acest proiect, iar eu mereu le spun: „Totul a început de la un simplu „vroiam”… chiar așa este, de la un simplu ,,vroiam” (forma corectă: voiam/vream) pe care l-am zărit pe Facebook în perioada aceea. Să scrii și să vorbești corect trebuie să fie ceva normal, un om care îndeplinește aceste două condiții va avea multe de câștigat! Nu trebuie să ieșim în evidență cu bunuri materiale, ci cu inteligența noastră, prin intermediul ei, fiecare dintre noi poate clădi ceva frumos!

Am început cu diverse postări ale unor greșeli des întâlnite în limbajul cotidian, ca apoi, să continui prin a lămuri aspecte mult mai complexe și complicate ale gramaticii limbii române. Totodată, am promovat și încă promovez intens cititul, prin diverse campanii, concursuri și colaborări cu edituri importante de pe piața românească (Editura ALL, Editura Corint, Editura NICULESCU, Editura FOR YOU, Editura Herald, Editura Univers Enciclopedic)”, a declarat, pentru DirectMM, tânărul.

„Am pregătit pachete cu cărți pentru absolvenții de gimnaziu care au obținut rezultate foarte bune la Evaluarea Națională”

Comunitatea VCG este una mare deja. „După 7 ani, VCG are peste 412.000 de urmăritori pe Facebook, un grup VCG cu peste 134.000 de membri (mulțumiri moderatorilor: doamna Liliana Bucur, domnul Adrian Dobroiu și doamna Carmen Ana Iepure), are un blog pe care în curând îl voi relansa (în anul 2018 am primit trofeul Radar de Media pentru cel mai bun blog), iar pagina de Instagram, pe care am făcut-o cu 3 ani în urmă, are peste 73.000 de urmăritori. Invit oamenii să urmărească VCG, pagina de Instagram este organizată astfel: cuvântul zilei, lecția zilei, citatul zilei, gramatică, poza zilei și exerciții.

Perioada aceasta a fost una foarte aglomerată, fiind Evaluarea Națională am adăugat exerciții pe care elevii le puteau rezolva la povestea (story) VCG de pe Instagram. Impactul a fost unul extraordinar, copiii chiar au muncit, mi-au scris, m-au întrebat, iar împreună am rezolvat toate problemele pe care le-au întâmpinat. În momentul de față, am pregătit pachete cu cărți pentru absolvenții de la Școala Gimnazială „George Coșbuc” Baia Mare care au obținut rezultate foarte bune la Evaluarea Națională (Limba și literatura română). Încerc să ajut, îmi place să ajut!” – precizează Alex.

„Eu vă aștept să luați/împrumutați cărți gratis!”

Și dacă nu v-ați dat încă seama cât de implicat e Alex și cât își dorește să ajute, vă mai spunem ceva. Recent, a confecționat o căsuță și a umplut-o cu multe cărți. Cei care trec prin Tăuții de Sus se pot opri să ia una. O pot împrumuta doar sau păstra dacă doresc.

„Căsuța VCG” (așa cum am numit-o) a venit tot din această idee de a ajuta. Sunt mulți care poate nu au posibilitatea de a-și achiziționa o carte, dar își doresc să citească. Eu aștept pe toată lumea să vină (Tăuții de Sus, Strada Pietrarului, Nr. 3), să împrumute sau chiar să ia cartea, GRATIS! Dacă sunt persoane care își doresc foarte mult o carte, iar în momentul respectiv nu se găsește în căsuță, să-mi spună, iar eu voi face tot posibilul să o aibă.
Mulțumesc tuturor celor care urmăresc și apreciază paginile VORBEȘTE CORECT GRAMATICAL! Și nu uitați: SĂ VORBEȘTI ȘI SĂ SCRII CORECT, NU ESTE O OPȚIUNE, CI O CONDIȚIE!”, a conchis tânărul din Maramureș.

Îl felicităm și noi pentru tot și îi dorim mult succes în continuare!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Aris Vrailiotis

    Domnule Pop, FELICITĂRI pentru activitatea depusă în scopul școliri elevilor și a celor care doresc să-și însușească cât mai multe cunoștințe în materie de limba română!
    Totuși sau din acest motiv simt nevoia să vă atrag atenția că textul pe care l-am citit, după părerea mea, conține anumite greșeli:
    În primul rând al textului după cuvântul ”tineri” se pune virgulă, nu punct…
    Dvs. spuneți că ”ați făcut o pagină pe Instagram”… exprimarea corectă ar fi ”am întemeiat o pagină”
    Am o întrebare care și-au pus-o mulți, iar moderatorii paginei VCG nu au răspuns plauzibil, anume: de ce înainte de gramatical nu-i pusă virgula!?
    Din câte știm, vorbirea corectă înseamnă/include o exprimare corectă gramaticală, o exprimare gramaticală greșită nu poate să fie o vorbire corectă… Deci ori termenul ”gramatical” este în plus, sau pentru accentuare il lăsați dar cu virgulă…
    Cât privește „SĂ VORBEȘTI ȘI SĂ SCRII CORECT, NU ESTE O OPȚIUNE, CI O CONDIȚIE!” eu sunt de părere că nu este o condiție, ci ar trebui să fie o PRIORITATE… pentru orice român care își iubește și respectă limba!

    În acest sens cu respet!

    Răspunde
  2. Aris Vrailiotis

    Domnule Pop, FELICITĂRI pentru activitatea depusă în scopul școlirii elevilor și a celor care doresc să-și însușească cât mai multe cunoștințe în materie de limba română!
    Totuși sau din acest motiv simt nevoia, să vă atrag atenția, că textul pe care l-am citit, după părerea mea conține anumite greșeli:
    În primul rând al textului după cuvântul ”tineri” se pune virgulă, nu punct…
    Dvs. spuneți că ”ați făcut o pagină pe Instagram”… exprimarea corectă ar fi, ”am întemeiat o pagină”
    Am o întrebare care și-au pus-o mulți membri VCG, iar moderatorii paginei nu au răspuns plauzibil, anume: de ce înainte de ”gramatical” nu-i pusă virgula!?
    Din câte știm, vorbirea corectă înseamnă/include o exprimare corectă gramaticală, o exprimare gramaticală greșită nu poate să fie o vorbire corectă… Deci ori termenul ”gramatical” este în plus, sau pentru accentuare il lăsați dar cu virgulă…
    Cât privește „SĂ VORBEȘTI ȘI SĂ SCRII CORECT, NU ESTE O OPȚIUNE, CI O CONDIȚIE!” eu sunt de părere că nu este o condiție, ci ar trebui să fie o PRIORITATE… pentru orice român care își iubește și respectă limba!

    În acest sens cu respet!

    Răspunde

Lasă un comentariu