Trei adolescenți au inventat un frigider care funcționează fără electricitate - 2 ore în urmă
Prognoză ANM: Cum stăm cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 4 ore în urmă
Atelierele copiilor la Muzeul Satului Maramureșean - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: De la Emaus, înspre Ierusalim; de la biserică, spre casă! - 5 ore în urmă
De paște, ciocolata a fost mai scumpă ca niciodată - 6 ore în urmă
Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 6 ore în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 6 ore în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 6 ore în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 7 ore în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 7 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la „Esperando”
Duminică, 6 octombrie, ora 12:00, Asociația „Esperando va organiza Ziua Porților Deschise, pentru cei care suferă de Paralizie Cerebrală sau au pe cineva în familie cu această afecțiune. În fiecare an, în luna octombrie, la Centrul de Zi Esperando, se marchează Ziua Mondială a Paraliziei Cerebrale.
„Îi primim cu dragă inimă să ne cunoaștem și să împărtășim din experiențele acumulate de-a lungul anilor. Să facem schimb de informații în ceea ce privește această afecțiune și să oferim/ primim îndrumare în acest domeniu. Cu siguranță, părinții tinerilor cu PC, de-a lungul timpului, au strâns informații importante care le-ar fi de real folos celor ce sunt la început de drum în “lupta” cu această boală. Haideți să ne cunoaștem și să ne susținem reciproc!”
Adresa asociației este str. Colonia Topitorilor, nr. 14, Baia Mare.
Paralizia cerebrală este o tulburare cronică a mișcării din cauza leziunii sistemului nervos central. Boala se manifestă prin mișcări reflexe involuntare și contracții musculare care pot afecta o parte a corpului sau tot corpul. Semnele și simptomele variază de la o persoană la alta. Problemele comune includ, printre altele: coordonare slabă, musculatură rigidă, musculatură slabă, probleme la înghițire sau vorbire și tremur. Paralizia cerebrală este cauzată de o dezvoltare anormală a creierului sau de afectarea creierului imatur,
în curs de dezvoltare, ceea ce determină afectarea capacității unei persoane de a-și controla mușchii.Majoritatea persoanelor cu paralizie cerebrală se nasc cu această afecțiune (congenitală), deși este posibil ca ea să nu fie detectată decât după luni sau ani.

Lăcrimioara ZOTA