Jandarmii în vizită la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Baia Mare - 43 minute în urmă
Revoluția Română 18 decembrie 1989 – Timișoara sub asediu - 2 ore în urmă
CS Minaur joacă în deplasare ultimul meci din acest an - 2 ore în urmă
Dansatorii maramureșeni Luca Mădăras Aluaș – Hannah Gomboș, pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Național de Clase al României şi la Cupa Mystic - 2 ore în urmă
„Colindăm în Țara Codrului”: Spectacol de colinde la Asuaju de Sus - 3 ore în urmă
Numeroase grupuri de colindători au adus vestea Nașterii Domnului și astăzi la Catedrala Episcopală Baia Mare - 4 ore în urmă
A fost inaugurat pasajul de la Italsofa - 4 ore în urmă
Percheziții pentru trafic de droguri. Trei persoane au fost reținute - 5 ore în urmă
Inovație și sustenabilitate: elevii de la Colegiul Tehnic „George Barițiu” au realizat ornamente pentru brad, folosind tehnologia modernă - 5 ore în urmă
Senatul a aprobat legea stagiului militar voluntar - 5 ore în urmă
Cât de sănătoasă este, de fapt, cafeaua și când poate produce probleme de sănătate
Cafeaua pare a fi cea mai populară băutură din întreaga lume. Majoritatea persoanelor adulte din lumea întreagă își încep ziua cu o ceașcă de cafea și mulți dinte noi se întreabă cât de sănătoasă este, de fapt, cafeaua. Medicii spun că o ceașcă pe zi nu face rău, la o persoană sănătoasă. Însă în cazul în care există anumite afecțiuni, cafeaua s-ar putea să fie contraindicată.
Dar chiar și persoanele sănătoase care consumă cafea ar putea ajunge să aibă probleme de săntate. Asta dacă o consumă în exces.
Medicul Ștefan Busnatu de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” spune despre cafea că este „un compus complex, alcătuit din peste 100 de ingrediente active, cafeina fiind cea mai bine cunoscută din ele.”
Potrivit lui, cofeina are un efect stimulant în organism, însă în exces, poate fi dăunătoare. „Mulți dintre noi o consumăm (uneori chiar multă, mai ales în gardă și când sunt perioade cu deprivare de somn), însă pentru o parte dintre noi consumul nu este recomandat de către medic”, spune el.
Cum apar palpitațiile cauzate de cafeină
Medicul explică, apoi, cum acționează excesul de cafeină (sau cofeină) în organism. „Aportul de cafeină are ca rezultat activarea sistemului nervos simpatic, stimulând eliberarea de adrenalină în organism. În doza uzuală aceasta crește vigilența mentală și concentrarea. Cu toate acestea, nivelurile crescute de cafeina pot duce la sentimente de anxietate, oboseală cronică, insomnie și agitație psihomotorie”, explică medicul într-o postare pe rețelele sociale.
Orice consumator de cafea probabil a avut cel puțin o dată senzația că îi bate inima prea tare după mai multe cești de cafea. Acesta, mai spune medicul, sunt palpitații care apar în urma excesului de cafea. El a explicat și cum se produc palpitațiile.
„Prin creșterea cantității de calciu din interiorul celulelor musculare. Cafeina crește, de asemenea, excitabilitatea musculară, putând stimula apariția palpitațiilor, iar prin stimularea sistemului nervos simpatic poate crește și tensiunea arterială. Tocmai din aceste motive, chiar dacă pe de o parte consumul de cafea poate produce anumite beneficii, este foarte important să avem în context și riscurile, pentru a decide câtă cafea este bună pentru fiecare dintre noi”, a mai arătat el.
Cât de sănătoasă este, de fapt, cafeaua
Numeroase studii privind cafeaua au fost realizate de-a lungul anilor, însă rezultatele lor sunt contradictorii. Unele arată că în timp îndelungat, consumul de cafea crește riscul de afecțiuni cardiace. Altele arată că un consum regulat de cafea are beneficii pentru sănătate. Studiile însă arată că un consum maxim de patru cești de cafea pe zi pot fi consumate fără riscuri. Peste această cantitate apare riscul unor complicații pe care le produce cafeina în exces.
Alte studii arată că e importantă și metoda de preparare a cafelei, Astfel, s-a constatat că cea mai nesănătoasă este cafeaua la ibric, care crește cel mai mult riscul de boli cardiovasculare. Cauza explicată de medic este prezența diterpenelor, un tip de moleculă care se găsește în cafeaua preparată la ibric.
În schimb, cea mai puțin dăunătoare este cafeaua preparată la filtru. Persoanele care beau cafeaua astfel au un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
















