Share
Mișcări browniene la social-democrați

Mișcări browniene la social-democrați

După ce liderul  PSD, Liviu Dragnea, – ce părea imuabil –  a ajuns după gratii, a fost convocat congresul PSD care a ales noua conducere, așa cum a ales-o. Oricum s-ar fi ales, tot nu putea fi mulțumită  toată lumea. Mai ales că mulți parlamentari social-democrați  au înțeles, că la un  scor sub 30% (cum e în prezent), nu mai prind loc eligibil și nu-i vor reînnoi mandatele. Și-și caută altă umbrelă. De acest lucru profită Victor Ponta (vezi foto) – un politician care a arătat că nu mai e dispus să se grăbească și să ardă etapele, așa cum s-a întâmplat cu candidatura sa la prezidențialele din 2014. El nu i-a uitat pe cei care l-au trădat (inclusiv în Maramureș)  și continuă să atragă oameni din PSD în partidul său, Pro România (care are meritul de a fi păstrat în Parlamentul European un  eurodeputat de valoare cum e Corina Crețu, faultată de PSD-ul lui Dragnea).

Practic e vizată o acțiune de divizare a PSD-ului care, oricum, are în prezent suficiente fisuri. Chiar facțiuni. La această manevră a achiesat și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Din punct de vedere politic, pentru ei manevra e eficientă; rupând niscaiva voturi din rândul parlamentarilor PSD,  cei doi reușesc să o facă, practic, captivă pe Viorica Dăncilă. Adică să depindă de voturile lor, dacă ea vrea să continue în fruntea Guvernului. Chestiune care se plătește, inclusiv la o negociere privind candidatul la prezidențiale.

Deocamdată, Ponta a propus ca PSD, Pro România și ALDE să aibă candidat comun la prezidențiale. Iar Tăriceanu a fost de acord. ”Cu domnul Ponta am evaluat variantele pe care le avem la dispoziţie pentru alegerile prezidenţiale. Confirm ceea ce a spus domnia sa în această privinţă. Da, cred că cea mai bună soluţie într-adevăr este de a avea un candidat unic.[…] În mod normal, timpul ne presează şi această decizie va trebui luată cât de curând în perioada următoare” – a precizat Tăriceanu. Premierul priveșe aceste  demersuri ca fiind normale: ”Avem sondaje și, pe măsură ce vom primi rezultatele, vom vedea ce propunere îmbrățișăm […] Nu putem îngrădi dreptul unui partid politic de a discuta cu alte partide. Eu am lucrat la Bruxelles nouă ani și pentru orice amendament, orice directivă, aveam discuții cu toate grupurile politice, mai puțin cu grupurile extremiste”.

Se vehiculează și  ipoteza că Viorica Dăncilă va pleca pe un post de comisar european, caz în care – în virtutea ierarhiei rezultate la congres -, Eugen Orlando Teodorovici, ca președinte executiv al partidului, ar deveni prezidențiabil. Această chestiune ar face și mai de actualitate propunerea de candidat unic, făcută de Ponta. Care candidat unic trebuie să fie unul cu șanse reale.

Cert e că  negocierile se fac inclusiv la nivel de filiale PSD. Tăriceanu negociază cu Paul Stănescu, Olguța Vasilescu,  Cătălin Rădulescu și Liviu Pleșoianu. Ponta negociază  – printre alții – cu Moldovan de la Bistrița, cu Mehedințiul și Gorjul. Cu Maramureșul nu – la nivel de vârf – ținând cont de faptul că finul său, Gabriel Zetea, l-a abandonat în favoarea lui Liviu Dragnea, pe care l-a uitat repede pentru Viorica Dăncilă ș.a.m.d.

Când se va mai domoli mișcarea browniană din PSD, s-ar putea să vedem lideri zonali sau județeni care și-au pierdut din influență, din susținere sau chiar din funcții.

Lasă un comentariu