Share
Veniturile românilor sunt prea mici pentru prețurile mari la energie

Veniturile românilor sunt prea mici pentru prețurile mari la energie

Prețurile la energie, prea mari pentru cât de mici sunt veniturile. România este pe locul 3 în Europa la dificultatea de a plăti utilitățile

România se află la sfârșitul anului 2023 în jumătatea de sus a valorii prețurilor energiei electrice și gazelor naturale pentru consumatorii casnici, se arată în proiectul de strategie energetică elaborat de Ministerul Energiei. Aceasta în ciuda măsurilor de plafonare a prețurilor. Sărăcia energetică este mai prezentă în mediul rural, mai ales din cauza stării precare a locuințelor și opțiunilor precare pentru încălzire.

Conform EUROSTAT, numărul gospodăriilor care au dificultăți în a plăti facturile la utilități în termen de un an a fost în România de 17,8% în 2022. Practic, România se sitează pe locul 3, după Grecia și Bulgaria. În același timp, la polul opus se află state membre precum, Olanda și Cehia, cu un procent de doar 2%.

Mulți români au o problemă în a-și încălzi locuințele la un nivel adecvat. Mai exact, 15,2% din populația României nu au reușit să mențină un nivel eficient de încălzire în locuințele proprii.

Anul trecut au fost mai mulți europeni decât în 2022 care nu au reușit să-și încălzească suficient locuințele, arată o analiză a Comisiei Europene. O cauză este și creșterea prețurilor la energie, impactul fiind puternic asupra costului vieții. Mai exact, 10,6% dintre europeni nu au putut să-și mențină locuințele suficient de calde în 2023. Numărul lor este în creștere cu 1,3% față de 2022, acest lucru fiind pus pe seama facturilor mai mari la energie și influența lor asupra consumatorilor. După invadarea Ucrainei de către Rusia, prețurile la energie și gaze naturale au atins, pe piețele europene, niveluri maxime istorice, de peste 10 ori mai mari decât în 2020. Între timp, spre finalul anului 2023, pe piețele europene, prețurile au scăzut până aproape de nivelurile de dinainte de război. Însă, facturile la consumatorii finali sunt în continuare mai ridicate.

Lăcrimioara ZOTA

Mulți români au o problemă în a-și încălzi locuințele la un nivel adecvat. Mai exact, 15,2% din populația României nu au reușit să mențină un nivel eficient de încălzire în locuințele proprii.

Aceștia au dificultăți în a-și plăti facturile de energie electrică, nu își pot încălzi în mod adecvat locuințele sau nu au acces la surse accesibile de alimentare cu energie. La nivelul UE, valoarea indicatorului citat este 9,3% din populație.

Crește numărul europenilor care nu reușesc să-și încălzească eficient locuințele

Anul trecut au fost mai mulți europeni decât în 2022 care nu au reușit să-și încălzească suficient locuințele, arată o analiză a Comisiei Europene. O cauză este și creșterea prețurilor la energie, impactul fiind puternic asupra costului vieții. Mai exact, 10,6% dintre europeni nu au putut să-și mențină locuințele suficient de calde în 2023. Numărul lor este în creștere cu 1,3% față de 2022, acest lucru fiind pus pe seama facturilor mai mari la energie și influența lor asupra consumatorilor.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, prețurile la energie și gaze naturale au atins, pe piețele europene, niveluri maxime istorice, de peste 10 ori mai mari decât în 2020. Între timp, spre finalul anului 2023, pe piețele europene, prețurile au scăzut până aproape de nivelurile de dinainte de război. Însă, facturile la consumatorii finali sunt în continuare mai ridicate.

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Documentul va fi dezbătut până la data de 13 iulie, apoi va fi propus spre aprobare în Guvern.


Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPUBLICITATE

CLICK PENTRU A COMENTA

ACTUALITATE

”Oameni nevinovați se aleg cu dosare penale”. Zeci de mii de semnături pentru anularea unei ordonanțe de urgență care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv cu testele rapide

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Oameni nevinovați se aleg cu dosare penale”. Zeci de mii de semnături pentru anularea unei ordonanțe de urgență care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv cu testele rapide O petiție lansată online de organizația Declic a strâns online aproape 80.000 de semnături în mai puțin de 24 de ore de la lansare. Petiția […]

CITEȘTE MAI MULT

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu