Share
Se anunță Danț la șură în comuna Lăpuș; Vor fi prezenți artiști unul și unul

Se anunță Danț la șură în comuna Lăpuș; Vor fi prezenți artiști unul și unul

Joi, 26 august, de la ora 17.00, în comuna Lăpuș, la Gara Ungureni, nr. 1298 B, se va desfășura evenimentul „Danț la șură”.

Artiști invitați sunt: Livia Neag Nistea, Mariana Cușner, Andreea Ghițiu, Vasile Pop, Ghiță Breban, Gabriela Filip, Ionuț Uivaroși, Vasile Coca. Bineînțeles, va participa și orchestra și corpul de balet ale Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

„Danțul la șură – un străvechi obicei care începe să reînvie și în comuna Lăpuș.

În lumea satului tradițional, danțul la șură reprezenta un important eveniment socio-cultural, în cadrul căruia tinerii și bătrânii satului, dar și cei din împrejurimi se întâlneau, petreceau și își puneau în valoare impresionantele costume tradiționale.

De asemenea, de cele mai multe ori, la joc, tinerii erau observați cu mare atenție, de pe margine, de către cei mai în vârstă. Cei din urma, inițiați fiind, își dădeau seama cu ușurință care erau perechile care se plăceau și între care aveau să se stabilească viitoarele căsătorii.

Așadar, vă invităm să redescoperiți frumusețea danțului la șură, a cântecelor tradiționale din Lăpuș si a portului tradițional autentic.

Să ne îndreptăm privirea și sufletul spre locurile natale, spre identitatea neamului nostru, spre obiceiurile moștenite, spre portul popular, spre cântecul și jocul tradițional lăpușean… și să insuflăm generațiilor tinere iubirea de neam și obiceiurile străbune.

Să redescoperim autenticul, bucuria de a fi împreună, sensul cuvântului acasă…să revenim în satul natal, să ne reîntâlnim cu toții, fii ai satului Lăpuș si nu numai.

Astfel, vă îndemnăm să scoateți din lada de zestre cele mai frumoase straie tradiționale și să poftiți la joc, joi, 26 august, de la ora 17:00, alături Ansamblul Folcloric Național Transilvania” – este invitația Gabrielei Filip, muzeograf la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu