Share
Anumite nume de copii sunt interzise în țara noastră

Anumite nume de copii sunt interzise în țara noastră

În România, permisivitatea legislației oferă părinților opțiunea alegerii numelui unui nou-născut, dintr-o varietate largă de prenume.Cu toate astea, Codul Civil stabilește niște limite care să protejeze interesele copilului. Există un articol care prevede limite clare. Concret, Articolul 84 alineatul 2 prevede că înregistrarea prenumelor indecente, ridicole sau de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri ori interesele copilului este strict interzisă.

Ofițerul stării civile are puterea de a decide dacă acceptă sau nu, numele propus de părinte. Acesta poate refuza înregistrarea numelor ce cad sub incidența acestei interdicții. Părinții care se confruntă cu refuzul ofițerului de stare civilă și nu cad de acord pentru un alt nume, au posibilitatea să conteste această decizie în instanță. România nu este singura țară în care se impun astfel de restricții! În Danemarca există o listă de peste 7.000 de nume interzise, actualizată constant.

De-a lungul anilor, părinții din România au ales nume inedite pentru copii lor precum: Superman, Ministru, Logan, Solenza, Mercedes, Președinte, Portocala, Lămâia,  Televizor, Miss-America, Rândunel, Struț, Paracetamol, Termopan, Papanaș, Expertiza, Farmacia, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Leuștean, Semaforul, Milion…

Cel mai popular nume de băieți din ultimii douăzeci de ani a fost Alexandru. După 2005 și până în prezent, a fost înlocuit de Andrei. Pentru fete, Maria este numele de top în ultimii 21 de ani, urmat de Andreea, Elena, Ioana și Sofia.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu