Share
Ordonanța pentru măsurile fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial. Ce modificări importante aduce

Ordonanța pentru măsurile fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial. Ce modificări importante aduce

Potrivit actului normativ, apar unele schimbări importante în ce privește salariile bugetarilor, angajări sau restructurări.

Peste 1.3 milioane de angajați la stat sunt vizați de legea care le majorează salariul cu 5 % începând de anul viitor.

De asemenea, salariile profesorilor vor fi majorate cu 20%, în doua tranșe. Una de la 1 ianuarie și una de la 1 iunie 2024.

În schimb, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la mijlocul anului 2024.

Sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile și primele se mențin în 2024 la nivelul din decembrie 2023, arată Europa FM.

Nu se mai fac angajări la stat

De asemenea, au apărut schimbări importante în ce provește orele suplimentare. Acestea nu vor mai fi plătite suplimentar, cu vor fi compensate cu timp liber. Excepție fac angajații din instituțiile militarizate, pentru care baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda sau salariul de bază.

Au apărut modificări și în ce priveștepersoanele care dețin titlul științific de doctor. Acestea vor primi o indemnizație în valoare de 50% din nivelul salariului de bază minim brut.

O altă noutate este că se suspendă concursurile sau examenele pentru ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice. Dacă vor exista excepții, acestea vor trebui să fie temeinic justificate, mai arată textul ordonanței.

În 2024 se mențin alocaţiile pentru hrană, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Totodată, indemnizaţia lunară de merit se va menţine anul viitor la nivelul de acum, de 6.240 de lei.

Biletele de valoare nu vor mai fi acordate în 2024, cu excepţia tichetelor de creşă, iar premii se vor putea acorda doar sportivilor, elevilor și studenților cu performanţe deosebite la concursuri naționale și internaționale.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu