Share
Acord pentru reducerea TVA la 5% pentru produsele bio

Acord pentru reducerea TVA la 5% pentru produsele bio

Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au semnat un acord pentru reducerea cotei TVA de la 9% la 5%.

„Este o măsură care poate contribui la oprirea depopulării satelor româneşti şi chiar la reîntoarcerea unor familii de români care în prezent lucrează în agricultura din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria etc. Măsura pune bazele certificării produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară, generând produse eligibile pentru promovare cu finanţare europeană, asigurând în acest fel posibilitatea producătorilor români de a concura cu produsele multinaţionalelor”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România.

„Măsura propusă este folosită şi de alte state europene pentru a putea oferi producătorilor naţionali instrumente europene şi bugete semnificative pentru certificarea şi promovarea produselor de calitate naţionale fără încălcarea legislaţiei europene în materie. Este lăudabil faptul că începem să învăţăm să cerem şi drepturi într-o Europă încorsetată de restricţii. În acest fel vom putea face din produsele alimentare româneşti nu numai un motiv de mândrie naţională, ci şi un motor de creştere economică”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Agerpres, acordul pentru reducerea TVA de la 9% la 5% a fost semnat în 6 mai, la Ministerul Agriculturii, de către Asociaţia Bio România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul unei întâlniri de consultare a sectorului de produse bio şi tradiţionale româneşti.

 

Lasă un comentariu