Share
2 aprilie, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

2 aprilie, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

Această zi a fost inițiată în 1967 de către International Board on Books for Young People (IBBY), o organizație internațională non-profit care promovează literatura pentru copii și tineri. 2 aprilie reprezintă data naşterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen. Ziua internaţională a cărţii pentru copii se marchează pentru a insufla celor mici dragostea pentru citit şi pentru a promova plăcerea lecturii în rândul lor. Această zi își propune să evidențieze importanța literaturii pentru dezvoltarea lor intelectuală și emoțională și să promoveze accesul la cărți de calitate pentru copii, indiferent de locul în care se află în lume.

În fiecare an, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret este sărbătorită cu evenimente precum lecturi publice, expoziții de cărți, concursuri literare și alte activități menite să atragă atenția asupra importanței lecturii în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

România a pierdut în ultimii șapte ani 1.460 de biblioteci publice. S-au desființat așadar 15% dintre instituții, cea mai mare cădere având loc în pandemie, când au dispărut aproape 400 de biblioteci. Datele furnizate de INS nu precizează care este ponderea rural / urban pentru aceste “dispariții”.

Țările cu cel mai mare procent de cititori tineri sunt Islanda, Norvegia, Finlanda, Elveția și Franța.

„Există foarte puține moduri de a expansiona lumea copilului tău. Dragostea pentru cărți e cea mai bună.“ (Jacqueline Kennedy)

Foto- Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu