Moneda euro aniversează 30 de ani - 14 minute în urmă
149 de sesizări într-o săptămână la Poliția Locală Baia Mare - 19 minute în urmă
Primele cete de colindători au ajuns la Catedrala Episcopală, gazde fiind PS Iustin și PS Timotei Sătmăreanul - 59 minute în urmă
Prins conducând prin Baia Mare cu 103 km/h și cu 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat - 2 ore în urmă
Casa de Cultură a orașului Seini a fost cuprinsă de magia Crăciunului, în cadrul concertului de colinde și muzică religioasă - 3 ore în urmă
Experiențe mai sigure pentru jucători, cu ajutorul ghidurilor de cazino și jocurilor demo - 3 ore în urmă
Biserica ortodoxă din Fânațe va găzdui prima ediție a concertului „Colind străbun la Nașterea Domnului” - 3 ore în urmă
O zi plină de energie la Târgu Lăpuș: 3 evenimente sportive s-au desfășurat cu succes - 3 ore în urmă
A apărut un număr dublu al revistei „Nord Literar” - 3 ore în urmă
Excelență și inovație: Prof. univ. dr. emerit Petru Dunca, în dialog cu prof. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul UTCN (VIDEO) - 4 ore în urmă
Vechi tradiții românești. Spălatul ritual pe față, în ziua de Paști
În tradiția populară românească se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. În dimineața primei zile de Paști, copiii sunt puși să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roșu și un ban de argint (sau o monedă, în lipsa unui ban de argint) și o crenguță de urzică. Se credea astfel că, cei mici vor fi tot anul sănătoși și rumeni la față, precum oul de Paști, curați precum argintul și iuți precum urzica.
În alte părți ale țării toți membrii familiei se spală pe față respectând acest ritual, în ziua de Paști. Cel mai bătrân din casă e primul, apoi ceilalți membriai familiei,
În trecut, acesta era un ritual nelipsit din casele țăranilor români. Este un obicei despre care se credea că aduce belșug și sănătate pentru tot anul.
Dar întregul ritual, de fapt, începe în noaptea de Înviere când oamenii duc la biserică bucatele pentru a fi sfinţite. După slujbă, în unele zone din țară, acestea sunt date de pomană, dar nu sunt mâncate imediat. Se duc acasă, unde se îndeplinesc ritualurile cuvenite.
Sursa foto: Muzeu Zalău
















