Share
Vechi legende legate de nuc. De ce se credea că nu e bine să plantezi acest copac

Vechi legende legate de nuc. De ce se credea că nu e bine să plantezi acest copac

Legendele și vechile credințe populare au însoțit dintotdeauna țăranul român, iar lemnul era parte din viața lui prin mai toate formele. Era folosit de la construcția casei, a mobilierului, până la lingură sau vase și diferite unelte. Lemnul a avut întotodeauna o semnificație aparte, iar tăierea sau plantarea arborilor au fost mereu însoțite de adevărate ritualuri.

Însă atunci când vine vorba despre nuc, acesta era un pom ce putea crea unele temeri celor ce-l plantau.

O veche credință din bătrâni spunea că nucul este un pom blestemat, iar cel care-l va planta, va muri atunci când nucul va ajungă să aibă grosimea gâtului unui om.

În alte zone însă, tradiția spunea că plantarea unui nuc trebuie să marcheze un eveniment important, precum nașterea unui copil.

Un alt mit spune că nu este bine să dormim la umbra unui nuc, din cauza conținutului mare de iod al acestuia. Însă dovezile științifice nu au arătat niciun pericol în acest sens. Singurul pericol pentru sănătate este prin păstrarea incorectă a nucilor, care se pot infesta cu aflatoxină, un mucegai care poate favoriza apariția unor forme de cancer.

Cert este însă că frunzele și fructele nucului sunt folosite în industria alimentară sau în cea cosmetică și farmaceutică deoarece au beneficii recunoscute asupra organismului, iar lemnul are mare căutare pentru colecționarii de piese de mobilier unicat.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu