Share
Vasile cel Mare este sărbătorit azi. Tradiții și superstiții legate de prima zi din an

Vasile cel Mare este sărbătorit azi. Tradiții și superstiții legate de prima zi din an

Biserica îl sărbătorește pe 1 ianuarie pe Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. El a fost primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, de aceea este considerat ocrotitorul săracilor și păzitor de duhuri rele.

Tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Vasile

Se spune că în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă.

De Sfântul Vasile există obiceiul de a se face urări. Acestea își au originea în legenda conform căreia, Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar El i-a dat cea dintâi zi, ziua Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune.

Dar în tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”. De aceea, de ziua lui se fac petreceri și chefuri.

Totuși, moliftele Sfântului Vasile sunt considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizaţilor sau pentru cei care au nevoie de aceste rugăciuni.

În această zi, tinerii fac zgomot pentru a alunga spiritele rele, seceta și dăunătorii recoltei.

În unele zone, feciorii dezleagă cununiile cu un descântec: „Slobozim căşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.

Se spune că aşa cum este musafirul din această zi, bogat sau sărac, așa va fi tot anul. Ar fi bine ca prima persoană care intră în casă să fie bărbat.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu