Share
Un tezaur de aur descoperit la Coruia în 1814 poate fi admirat la Naturhistorisches Museum în Viena

Un tezaur de aur descoperit la Coruia în 1814 poate fi admirat la Naturhistorisches Museum în Viena

Despre câteva dintre frumusețile pe care localitatea Coruia (comuna Săcălășeni) le deține am scris deja.

Este vorba despre Biserica de lemn monument istoric cu hramul „Zămislirea Sfintei Ana”, care datează din secolul XVIII. Aceasta intră în categoria Monumentelor Istorice de Importanță majoră, de categoria A. Biserica are un hram rar întâlnit și unic la nivel național – „Zămislirea Sfintei Ana”.

De asemenea, în spatele bisericuței se află un stejar bătrân de sute de ani, acesta fiind și el un punct de atracție pentru cei care vizitează Țara Chioarului. Este un monument al naturii, fiind ocrotit de lege.

Azi vă prezentăm alte informații inedite și interesante în ceea ce privește această localitate maramureșeană. Un tezaur de aur găsit aici în urmă cu sute de ani se păstrează la Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturală) din Viena. Cu siguranță puțini maramureșeni știu acest lucru.

Mai multe informații despre acest tezaur au fost publicate în broșura „Aspecte inedite din Țara Chioarului. Biserica din Coruia”, care a fost lansată în decembrie 2023. Redăm mai jos textul integral pe acest subiect:

„Istoricul bisericii nu poate fi înțeles pe deplin fără câteva cuvinte despre satul Coruia.

Pentru a privi cât mai adânc în istorie apelăm la cercetările arheologice prin lucrarea monumentală a arheologului Kacso Carol, cunoscut ca unul dintre cei mai buni specialiști ai cercetării epocii bronzului din nordul și nord-vestul României: Repertoriul Arheologic al Județului Maramureș.

Aici vedem că satul Coruia apare pe harta descoperirilor din epoca bronzului ca așezare ce a lăsat în urmă un tezaur de aur (descoperit în 1814 în condiții prea puțin documentate) și fragmente ceramice din vase de culoare neagră în exterior și roșie în interior (descoperite în 2003 în locul numit Cărarea Morii) (Kacso, 2011, 84/478). Din păcate Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare mai păstrează în depozitele sale doar fragmentele ceramice din Bronzul târziu găsite în anul 2003. Tezaurul de aur poate fi văzut la Naturhistorisches Museum în Viena.

Pentru perioada medievală, aflăm din surse documentare că prima consemnare a satului datează în 1405 unde Karulja apare ca sat românesc pe teritoriul Cetății de Piatră, și că în 1566 Urbariul Cetății Chioar notează satul Carullia ca aparținând Voievodatului lui Luca din Remetea (Temian, 2016, 54).

Revenind la arheologie, găsim satul Coruia și pe harta descoperirilor din epoca medievală cu două tezaure monetare (din descoperiri întâmplătoare în 1882 și în 1998) cu monede de bronz (Kacso, 2011, 85/88/478). Tezaurul descoperit în 1882 se află tot în colecțiiile vieneze, iar cel descoperit în 1998 se află în depozitele Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare (…)”.

Prin intermediul Dianei Denisa Țicală, fiică a satului și angajată a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovrea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, aflăm experiența a două doamne din Coruia – Arh. Oksana Florescu și Prof. Valeria Bancoș – care au vizitat Viena și implicit acest muzeu în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2023:

„Am hotărât împreună cu doamna prof. Valeria Bancoș să vizităm Viena vreme de 3 zile, pentru ne îmbogăți cu imaginile proaspete ale unei vestite capitale europene, a vedea cum arată un oraș pregătit pentru sărbători, de a vizita câteva muzee și opera. Aveam o dorință mai veche de a privi tezaurul de aur descoperit la Coruia și păstrat în unul dintre muzeele vieneze. Aveam informația că se găsește în colecția Naturhistorisches Muzeum.

Am intrat în muzeu pline de curiozitate și nerăbdare. Vreme de 3 ore am vizitat toate sălile, admirând tot ce ne-a dat natura pe întregul glob, expunere remarcabilă, dar obiectivul nostru nu se dorea a fi văzut. Se făcea simțită oboseala, dar și deznădejdea.

Perseverența profesorului, dorința nativă de a vedea ce a aparținut satului în care s-a născut, cu ultima speranță am intrat în ultimile săli unde erau expuse diverse obiecte rezultate din descoperiri arheologice. Acolo am văzut mai multe tezaure de pe teritoriul Transilvaniei. Le-am admirat, am făcut fotografii și am plecat cu convingerea că unul dintre ele era din Coruia. Acasă, după fotografiile făcute, tot doamna Valeria a observat că primul dintre exponate aparținea satului Coruia, datat din epoca bronzului târziu. Toți coruienii care merg la Viena să prindă în programul lor vizitarea acestui muzeu și neapărat a tezaurului!”.

Fotografiile de mai jos sunt realizate tot de aceste doamne.

Lavinia-Codruța HERMAN

Citește și

Coruia deține un monument al naturii: Stejarul bătrân de sute de ani este simbol al comunității

A fost sărbătorit hramul bisericii de lemn din Coruia; Cu acest prilej a fost lansată broșura „Aspecte inedite din Țara Chioarului. Biserica din Coruia”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu