Share
Un depozit de seceri descoperit recent în situl de altitudine din Groșii Țibleșului – Tăușor

Un depozit de seceri descoperit recent în situl de altitudine din Groșii Țibleșului – Tăușor

La finalul lunii trecute, specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au făcut cercetări arheologice în misteriosul sit de altitudine din Groșii Țibleșului -Tăușor. Așezarea a fost descoperită întâmplător în anii ’80 de un localnic, fiind întreprinse ulterior mai multe cercetări de suprafață.

„Pe lângă fragmentele ceramice aparținând cel mai probabil unei comunități de păstori din eneolitic, mai exact cultura Coțofeni (4.500 BP), au fost descoperite fragmente ceramice din epoca bronzului, grupul Lăpuș (3.500 BP) și un depozit de seceri. Așezarea este importantă datorită altitudinii (700 m), dar și faptului că ar fi prima locuire sezonieră de mineri cercetată în nord-vestul Transilvaniei”, explică reprezentanții Muzeului de Istorie.

Săpăturile arheologice fac parte din proiectul de arheologie montană din Munții Țibleș și Lăpuș, coordonat de muzeul băimărean în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București. Din colectivul de cercetare fac parte Bogdan Bobînă, Ancuța Bobînă, Ana Fetcu, Bogdan Pâclișan și Călin Șuteu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu