Share
Tot în regim de avarie: Primăria Băsești așteaptă cu nerăbdare banii pentru a reface primăria arsă

Tot în regim de avarie: Primăria Băsești așteaptă cu nerăbdare banii pentru a reface primăria arsă

În data de 3 aprilie 2019, un incendiu violent a devastat clădirea care adăpostește Primăria Băsești. Pompierii din Sălaj au fost cei care au intervenit, dată fiind faptul că distanța era mai mică. S-a vehiculat faptul că jarul de la centrala termică ar fi fost purtat de vântul puternic la containerele de colectare selectivă. Acestea s-ar fi aprins, focul a cuprins o anexă unde se afla centrala termică și arhiva, după care s-a extins la acoperișul primăriei, situat la câțiva metri distanță.

Întâmplarea a făcut ca exact în ziua cu pricina să aibă loc un exercițiu de prevenire cu cei de la ISU Maramureș. Aceștia au chemat imediat colegii în sprijin. Au venit pompieri din Sălaj, Baia Mare și Fărcașa. Între timp, focul, ajutat de vânt, a făcut prăpăd. Au ars calculatoare și acoperișul. Arhiva a fost salvată în procent de 99%. Angajații primăriei au salvat tot ce au prins la mână, iar primăria, cu cei 16 angajați, s-a mutat în căminul cultural. Compartimentele primăriei au fost așezate în incintă, unul lângă celălalt.

Autoritățile locale au făcut un proiect, au dorit chiar să mansardeze clădirea, pentru a face loc unor spații suplimentare, pentru a muta arhiva. Apoi au cerut sprijin financiar de la cele județene și de la guvern. Au primit, însă banii alocați au fost insuficienți, astfel că, în continuare, la aproape un an de la incident, sediul administrației locale e tot în căminul cultural. Numai bustul lui George Pop de Băsești, neatins de flăcări, a rămas să vegheze ruinele sediului primăriei.

„Încă nu am primit bani de la guvern, numai de la CJ, cam 100.000 de lei. Am depus solicitarea de a obține bani de la guvern din fondul de calamități, am fost prinși în tabelul preliminar, dar a căzut guvernul, astfel că a trebuit să refacem documentația și am depus-o a doua oară. Acum tot așteptăm. Am făcut din banii noștri unele lucrări. Am demolat în spate, am refăcut zidurile, acolo unde a fost focul mai intens. Am pus planșeul și acoperișul. În total, am avea nevoie de 2 milioane de lei, pentru a reface totul, cu tot cu dotări și cu mobilier, pentru că au ars multe obiecte” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

Între timp, activitatea administrației locale se desfășoară tot în căminul cultural, însă autoritățile recunosc că nu e în regulă. Agitația este uriașă. „Ne-am obișnuit, însă nu este tocmai cum ne-am dori. Începe acum agitația legată de APIA, mai vin mulți pentru ajutorul social. E multă gălăgie și angajații își desfășoară cu greu activitatea. Însă, ne descurcăm așa cum putem. Sperăm să obținem finanțarea și să ne mutăm înapoi. Avem speranța că vom obține fondurile necesare” – a explicat Ioan Călăuz.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu