Share
În perioada verii: Lacul Albastru din Baia-Sprie atrage ca un magnet turiștii

În perioada verii: Lacul Albastru din Baia-Sprie atrage ca un magnet turiștii

Lacul Albastru Baia Sprie este unicat în Europa datorită felului în care s-a format (prăbușirea unui galerii de mină) și datorită faptului că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei).

Primavăra lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis și uneori cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis și uneori maro. Încă nimeni nu a dat o explicație știintițică exacă pentru aceste schimbări, se precizează pe site-ul laculalbastru.ro.

Monumentul naturii Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală prin H.C.L. Nr. 204/16.03.1977 și este în custodia administrației Parcului Național Munții Maramureșului, care în parteneriat cu organizații neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop științific și educativ.

Acesta se află într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al dealului minei, la altitudinea de 530 m, și are p suprafață de 0,5 ha. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Cum se ajunge la Lacul Albastru?

Din centrul orașului Baia Sprie se urcă prin fața bisericii catolice pe strada care ne conduce în direcția nordică până la liziera pădurii. De aici poteca urcă în serpentină până la Lacul Albastru.

Maramureșenii care au fost deja acolo spun că locul este superb și că merită vizitat.

„Eu am fost de mai multe ori la Lacul Albastru și de fiecare dată era multă lume. Natura e surprinzătoare și minunată, iar această rezervație naturală e un exemplu elocvent. Ies niște fotografii minunate acolo”, precizează Georgiana.

„Am văzut doar poze frumoase cu Lacul Albastru din Baia Sprie și am hotărât împreună cu soțul să mergem și noi. Am mers împreună cu fiica noastră de 1 an si 4 luni și finii noștri. Până la un moment dat poți să mergi cu mașina, iar de acolo trebuie să o iei pe jos aproximativ 10 minute, urcând un deal și pe un drum foarte rău, drum de pădure, cu multe denivelări. Lacul este frumos, exact ca și în poze. Sunt amplasate băncuțe cu mese în apropiere. Partea negativă a acestui loc este drumul pe care ajungi acolo, care este cum am spus mai sus – foarte rău. În rest merită să mergi”, a declarat Adela.

„E frumos lacul. Foarte frumos. Parcă e o oază de liniște. Numai bun de relaxare. Zona de jur împrejur e verde și curată. Doar că vin unii oameni și fac mizerie, cu deranj cam mare și fonic și de toate tipurile. Dar lacul e superb”, spune Melissa.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu