Share
A ieșit de la tipar monografia satului Drăghia; Biserica de lemn de aici este unul dintre punctele de atracție din Țara Lăpușului (FOTO)

A ieșit de la tipar monografia satului Drăghia; Biserica de lemn de aici este unul dintre punctele de atracție din Țara Lăpușului (FOTO)

Monografia satului Drăghia (comuna Coroieni) a fost așternută pe hârtie, iar recent a ieșit de la tipar.

Cartea, a cărei autor este Patricia Săsăran, fiică a satului, se intitulează „Drag de Drăghia” și cu siguranță îi va captiva pe toți cei care vor dori să afle povestea acestui loc.

„Cine va citi întreaga lucrare va înțelege că «satul românesc și Biserica au fost, prin rolul lor, puterea acestui neam». Drăghia asemeni multor alte sate, a fost puterea acestui neam, dar, spre deosebire de alte sate, ea va fi, prin această monografie, puterea neamului în continuare”, precizează prof. dr. Adrian Sabău în cuvântul înainte.

Pentru cei care nu știu, acest sat mic aflat la 62 de kilometri de Baia Mare ascunde o adevărată bijuterie. Mai exact, este vorba de biserica veche, astăzi monument istoric. Biserica de lemn din Drăghia a fost contruită pe o colină nordică a satului în anul 1706, iar hramul acesteia este „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Anual, numeroși turiști vizitează monumentul istoric. „Deschid biserica de lemn din Drăghia tuturor celor care doresc să o viziteze și să îi cunoască povestea. În special vara, vizitatori de toate categoriile cer să vadă biserica. De cele mai multe ori sunt pasionați de fotografie, de artă sau de cultură, atât români, cât și străini. Vin cu mașini, cu biciciclete sau motociclete și pornesc cu gândul să străbată întreaga Țară a Lăpușului. Deși slab promovată în circuite turistice, mă bucur că an de an numărul turiștilor crește și, mai ales, sunt fericită când vin grupuri de pelerini ortodocși”, spune Patricia Săsăran, supraveghetor muzeu.

Cei care doresc să comande cartea pot suna la 0753 015 505.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu