Share
Strămutarea sezonieră a turmelor de oi, inclusă în patromoniul UNESCO

Strămutarea sezonieră a turmelor de oi, inclusă în patromoniul UNESCO

Străvechiul obicei al transhumanței, care este strămutarea sezonieră a turmelor, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Anul trecut, pe 30 martie, zece țări, printre care și România, au depus la UNESCO dosarul multinațional Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Astfel, transhumanța a fost recunoscută ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturare, fiind recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității, la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfăşurat la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie.

Dosarul Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de  Ministerul Culturii şi Sportului din Spania, în colaborare cu instituţiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi România, notează News.ro.

România are acum zece elemente înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

„Dincolo de deplasarea turmelor, practică milenară încă de pe vremea Imperiului Roman, transhumanţa reflectă și  relațiile complexe dintre oameni, animale şi ecosisteme. Aceasta implică ritualuri şi practici sociale, îngrijirea şi creşterea animalelor, gestionarea terenurilor, pădurilor şi resurselor de apă şi gestionarea pericolelor naturale”, arată CNR UNESCO.

„Transhumanța a influențat și practicarea unor meșteșuguri și ocupații asociate: fabricarea de obiecte necesare la stână, a articolelor de îmbrăcăminte specifice, a unor instrumente muzicale, a comerțului cu produse specifice, a elementelor de arhitectură țărănească, de la anexele stânii, la locuința temporară și până la gospodăriile complexe sau la așezări agropastorale specifice”, se mai arată în comunicatul remis presei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu