Share
Indemnizațiile de handicap vor fi majorate

Indemnizațiile de handicap vor fi majorate

Vestea măririi indemnizațiilor de handicap a venit de la premierul Marcel Ciolacu.
„După ședința de Guvern, am avut o discuție cu ministra Muncii, pentru că am avut discuțiile cu Sanitas, apoi, normal, că avem și asistența socială și am vorbit despre indemnizațiile persoanelor cu handicap, și un sistem nou, o să fie si o digitalizare, toate persoanele introduse”, a afirmat premierul Ciolacu, conform Digi24.
Persoanele cu handicap beneficiază de indemnizație lunară și de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri.
Valoarea indemnizației lunare este de 419 lei, pentru adultul cu handicap grav, respectiv de 317 lei, pentru adultul cu handicap accentuat, conform Comisiei Europene.

Majorarea indemnizației de handicap se va produce de la 1 martie 2024.

Indemnizația de handicap va fi majorată din 1 martie 2024, odată ce indicele Social de Referință va crește cu rata medie anuală a inflației. Pentru anul 2022, rata anuală a inflației, potrivit INS, este de 13,8%.
Valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează din oficiu, în fiecare an, la 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul care a trecut. Acest indicator se comunică de Institutul National de Statistică.
O altă formă de ajutor, „bugetul personal complementar lunar” este de 179 de lei pentru adultul cu handicap grav, 132 de lei, pentru cel cu handicap accentuat și 72 lei, în cazul adultului cu handicap mediu.
Și familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de această formă de ajutor, pe perioada in care- l îngrijește, supraveghează și întreține.
Suma este de 359 de lei pentru copilul grav, 210 lei pentru copilul cu handicap accentuat și 72 de lei, pentru cel cu handicap mediu.
Alt ajutor pentru persoanele cu dizabilități constă în cardurile electronice pentru carburant, de transport.
Acestea se alimentează anual, cu 1.500 de lei, respectiv 750 de lei, în funcție de gravitatea handicapului.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Să ne răspundă prim ministru și ministrul muncii, cum au socotit ca, o persoană cu handicap să primească cca 500 roni, atâta timp cât valoarea coșului de cheltuieli, pr o singură persoană, se ridică la 3800 roni?

    Răspunde
  2. Anghel Laurențiu

    De ce noi luăm o indemnizație de nimic p când cei din Ucraina iau 5000 de Ron? Noi suntem bătaia de joc și ei o duc bin merci…vreau sa trăiască toți cei din parlament cu indemnizația asta și cu salariu minim pe economie.Vreau sa fie lege pentru toți nu doar pentru unii.

    Răspunde

Lasă un comentariu