Share
Episcopia lansează un apel umanitar pentru familiile afectate de inundații din Protopopiatul Carei (FOTO)

Episcopia lansează un apel umanitar pentru familiile afectate de inundații din Protopopiatul Carei (FOTO)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Pr. Florian Ioan Mocan, protopopul Careiului, s-a deplasat în localitățile afectate de inundații pentru a discuta cu preoții, primarii și persoanele care sunt greu încercate.

Cele mai afectate localități sunt Giungi și Rătești, unde au fost afectate 66 de case, iar 270 de persoane au fost evacuate fiind mutate la rude sau la Căminul cultural. Dintre casele afectate, câteva s-au prăbușit, fiind construite din chirpici (voioagă), iar altele sunt în stare de prăbușire.

„La ora 6:00 nu era nimic, iar la 6:30, deja apa inundase totul”, relatează Ioan Bartok Gurzău, primarul comunei Beltiug.

Părintele paroh de la Giungi, cu filia Rătești, a fost aproape de credincioșii săi din cele două localități, povestind că viitura a venit peste digul Valea Măriei și a inundat aproape 300 de hectare de teren agricol.

În localitatea Hurezu Mare, păstorită de părintele Ioan Biro, au fost afectate mai multe gospodării. Preotul paroh și primarul s-au implicat pentru a-i ajuta pe localnici, urmând să se facă o evaluare a pagubelor.

În localitatea Socond, viitura a dărâmat o casă, iar altele au fost grav afectate. Părintele paroh Dionisie Cosma și primarul comunei s-au ocupat împreună de familiile greu încercate, urmând ca și în continuare să-i sprijine cu cele necesare.

Părintele protopop a discutat cu mai mulți binefăcători din Carei și, pe lângă baxurile de apă care au fost distribuite, a ajuns în zonă, în vineri după-amiază, un tir încărcat cu apă minerală.

Cei care doresc să sprijine în orice mod familiile greu încercate, se pot adresa preoților:

Pr. Ioan Micle – 0744627521, pentru localitățile Giungi și Rătești;
Pr. Ioan Biro – 0720250524, pentru localitatea Hurezu Mare;
Pr. Dionisie Cosma – 0745131897, pentru localitatea Socond;
Protopopiatul Ortodox Român Carei – 0727335808, Pr. Mocan Florian Ioan.

De asemenea, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin Sectorul social-filantropic și misionar, în cadrul Proiectului Eparhial „Construiește o casă, zidește suflete!”, va evalua împreună cu primăriile pagubele și va ajuta familiile sinistrate asumându-și construirea unor case prin colecte și atragerea unor binefăcători.

„Orice ajutor este binevenit, cred că în aceste momente nu trebuie să căutăm vinovați, ci să fim solidari ajutând fiecare după putința sa. Dumnezeu să răsplătească jertfa tuturor, iar celor încercați să le dea liniște sufletească și să-i ocrotească”, a precizat Pr. Florian, protopopul Careiului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu