Share
S-a încheiat ”Főtér Fesztivál”, un amplu eveniment socio-cultural al comunității maghiare băimărene (GALERIE FOTO)

S-a încheiat ”Főtér Fesztivál”, un amplu eveniment socio-cultural al comunității maghiare băimărene (GALERIE FOTO)

Duminică seara, s-a încheiat a 11-a ediție a Zilelor Maghiare Băimărene ”Főtér Fesztivál” – o complexă manifestare socio-culturală a urbei, dedicată în fiecare toamnă comunității maghiarilor din oraș. Timp de o săptămână festivalul a găzduit o sumedenie de evenimente, dedicate fiecărei categorii sociale sau de vârstă, care au evidențiat valorile culturale și sociale ale acestei importante comunități locale, ce trăiește în armonie cu majoritarii. Printre acțiuni  s-au numărat „Zilele Elevilor”, în cadrul cărora tinerii maghiari s-au întrecut în jocuri și concursuri inedite de tenis de masă, cros, ștafete, slam poetry, stand up comedy, foto maraton, juice pong, streetball, quiz cultural și multe altele. Au fost vernisate mai multe expoziții de pictură, grafică și fotografie, printre artiștii ale căror lucrări au fost expuse numărându-se Tőrös Gábor, Hollósy Simon sau Balla József.

Sâmbătă a fost „Ziua Familiilor”. Cei mici au luat micul dejun în „oraș”, au asistat la spectacole de teatru de păpuși și de muzică și s-au distrat la locul de joacă special amenajat. Adolescenții s-au întrecut în diverse probe sportive și jocuri de societate, într-un concurs de cultură generală cu tema „Harry Potter” și au participat la atelierele de manufactură, precum și la mai multe concerte de muzică rock și folk.  Adulții și-au demonstrat îndemânarea într-ale gătitului și au participat la dezbateri colective pe diferite teme de interes general. Cei mai în vârstă au avut dedicat un spectacol folcloric susținut de Organizația Pensionarilor din Nyiregyháza. Ziua a fost completată de demonstrații de sport extrem, dar și de concertul de seară al formațiilor 4S Street și Honeybeast (Ungaria), precum și de o petrecere care a durat până la orele dimineții.

Duminica a fost dedicată distracției pentru toate categoriile de vârstă. Badmintonul, ciclismul, cățărarea, lego-ul, pictura pe față, jocurile de cercetași, luptele medievale, expoziția de auto-tuning, spectacolele folclorice și dansurile populare în aer liber au fost doar câteva din ingredientele acestei dintre cele mai apreciate zile. Un moment inedit l-a constituit proba de „umplut Trabant-ul”, în cadrul căreia s-a reușit performanța de a introduce, pe rând, 21 de copii și mai apoi 19 adolescenți în celebrul automobil, al cărui proprietar a avut oarecari emoții. Seria evenimentelor s-a încheiat cu un concert al formației Szabo Balazs Band (Ungaria) și cu o festivitate de premiere.

Rafael HEKMAN

Lasă un comentariu