Trei adolescenți au inventat un frigider care funcționează fără electricitate - 1 oră în urmă
Prognoză ANM: Cum stăm cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 4 ore în urmă
Atelierele copiilor la Muzeul Satului Maramureșean - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: De la Emaus, înspre Ierusalim; de la biserică, spre casă! - 5 ore în urmă
De paște, ciocolata a fost mai scumpă ca niciodată - 5 ore în urmă
Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 5 ore în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 5 ore în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 6 ore în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 6 ore în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 7 ore în urmă
Sfântul Apostol Toma „necrediciosul„ este prăznuit duminică, 6 octombrie
Duminică, 6 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. „Necredința” sa ar proveni din faptul că nu dădea crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat. Însă, Apostolul Toma nu se îndoiește de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos se află după învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut. A sfințit preoți și episcopi și a convertit două surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni. Din acest motiv, soțul Tertianei l-a osândit la moarte.. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.
Când Domnul nostru Iisus Hristos era pe pământ cu oamenii şi umbla prin cetăţi şi sate învăţând popoarele şi tămăduind toate suferinţele, atunci Toma, auzind propovăduirea Lui şi văzându-I minunile, s-a apropiat de El cu osârdie şi umblă după El, nesăturîndu-se de cuvintele cele dulci şi de vederea preasfintei Sale feţe. Şi astfel s-a învrednicit a fi rânduit în ceata celor doisprezece apostoli, cu care a urmat Domnului până la mântuitoarele Lui patimi. Iar după înviere, Sfântul Toma, prin necredinţa sa, a sporit mai mult credinţa în Biserica lui Hristos.
În prima zi a Sfintelor Paști, seara, s-a arătat Iisus Hristos înviat ucenicilor să, ascunși de frica iudeilor, într-o cameră încuiată din Ierusalim, și le-a spus: „Pace vouă!“ După ce i-a liniștit, le-a arătat mâinile și coasta străpunse de sulițe. „Precum m-a trimis pe mine tatăl, așa vă trimit și eu pe voi“. Prin aceste cuvinte Domnul a trimis pe Apostoli la propovăduire, având misiunea să vestească Evanghelia mântuirii la toate neamurile pamântului. Numai apostolul Toma nu era de față cu ceilalți apostoli când s-a arătat domnul. Și când i-au spus toți: „Am văzut pe Domnul!“ el nici nu s-a bucurat, nici n-a voit să creadă. După opt zile, adică în duminica a doua după Înviere, iarăși s-a arătat Iisus Hristos ucenicilor săi, trecând prin ușile încuiate. Atunci era și Toma de față. După ce le-a zis din nou: „Pace vouă!“ a spus cu mustrare pentru Toma: „Adu-ți degetul tău încoace și vezi mâinile mele, și adu-ți mâna ta și o pune în coasta mea“. Doar după ce Toma a pipăit și a văzut rănile domnului a strigat cu smerenie și credință: „Domnul meu și Dumnezeul meu!“ Mântuitorul însă l-a mustrat pentru puțina lui credință, zicând: „Pentru că m-ai văzut, Tomo, ai crezut? Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!“.
Lăcrimioara ZOTA