Share
Sfânta și Marea Joi

Sfânta și Marea Joi

Dumnezeieştii Părinţi, care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieştilor Apostoli şi Sfintelor Evanghelii, ne-au pre­dat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică instituirea Sfintei Liturghii, Rugă­ciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului.

În cadrul Sfintei Liturghii din Sfânta şi Marea Joi se va scoate Sfântul Agneţ care se păstrează în Sfântul Altar, în Sfântul Chivot de pe Sfânta Masă de-a lungul întregului an, pentru a fi dăruit celor nou botezaţi, celor bolnavi şi celor care se vor împărtăşi în condiții de urgenţă.

De asemenea, ca semn al legăturii dintre Botez, Mirungere, Euharistie şi taina Bisericii Sfinţite şi Sfinţitoare (mai ales Altarul şi Antimisul), se sfinţeşte Sfântul şi Marele Mir de Patriarhul unei Biserici autocefale, împreună cu membrii Sfântului Sinod. În Biserica Ortodoxă Română Sfântul şi Marele Mir a fost sfinţit ultima dată în Joia din Săptămâna Mare a anului 2019, când pentru a 22-a oară în cei 134 ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române a avut loc această slujbă. Sfântul şi Marele Mir este materia sfinţită care se foloseşte la Taina Mirungerii, la sfinţirea bisericilor, la sfinţirea altarelor, a antimiselor şi pentru reprimirea în ortodoxie a celor căzuţi de la dreapta credinţă.

Pentru mai multe detalii despre aceste patru momente surprinse în lecturile evanghelice și în cântările slujbelor, putem lectura sinaxarul Deniei din Sfânta și Marea Joi.

Mai multe puteți citi aici.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu