Share
Se împlinesc 18 ani de la târnosirea demisolului Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare (FOTO)

Se împlinesc 18 ani de la târnosirea demisolului Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare (FOTO)

Astăzi, 9 septembrie, se împlinesc 18 ani de la târnosirea demisolului Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

La data de 9 septembrie 2003, de Sfinții, Drepții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, a fost târnosit Sfântul Altar de la demisol de către Patriarhul Teoctist al României și Patriarhul Petros al VII-lea al Alexandriei Egiptului și al întregii Africi, înconjurați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, la care au participat aproximativ 50.000 de credincioși din întreaga țară.

Piatra de temelie a fost pusă la data de 20 iulie 1990 de către Înaltpreasfințitul Părinte Justinian Chira, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, iar din anul 1999 șantierul a fost preluat de către Episcopie, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și numirea părintelui arhidiacon Dr. Nifon Motogna ca administrator al Sfintei Catedrale.

Pe Sfânta Masă a Sfântului Altar, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșește în fiecare zi de către părinții catedralei, începând cu ora 7.30 – în timpul săptămânii, iar în duminici și sărbători, de la ora 10:00. Astfel, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Casian Filip, este eclesiarhul lăcașului de închinare.

Pe drept și faptic cuvânt, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în dese cuvântări, o numește „Regină”, deoarece Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare este un etalon al slujirii preoțești, al culturii și evenimentelor de înaltă ținută academică ce se desfășoară aici în fiecare an.

Ca și operă de artă concepută de către domnul arhitect Dorel Cordoș, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” este o emblemă a municipiului nostru, o construcție monumentală care tronează și veghează spiritual asupra ținutului Eparhiei noastre, de la o margine până la cealaltă, fiind vizitată în fiecare an de zeci de mii de pelerini atât din țară, cât și din străinătate.

Catedrala este locul unde credincioșii își găsesc liniștea și pacea interioară, este locul de întâlnire în rugăciune al tinerilor noștri credincioși, frumoși și cuminți, al coconilor care zburdă pe solee și nu se plictisesc niciodată, și, de asemenea, este locul unde credincioșii se înfruptă din cuvântările și învățăturile ierarhilor, ale preoților, care îi îndrumă pe toți, mici și mari, pe toți pe calea mântuirii, informează Arhid. Adrian Dobreanu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu