Share
Acum 79 de ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira era tuns în monahism

Acum 79 de ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira era tuns în monahism

În 2 martie 1942, viitorul Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira – născut în satul Plopiș, având numele de botez Ioan – a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, primind numele „Justinian” (după numele Binecredinciosului Împărat Justinian cel Mare, sărbătorit în fiecare an la data de 2 august).

„Înţelepciunea filocalică, chipul paterical, vorba bună şi blândă, firea răbdătoare şi jertfelnică, pilda unei vieţi trăită cu demnitate, chiar dacă a fost presărată cu multe încercări şi nu cu puţine umilinţe, au făcut din Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, ierarhul mărturisitor, ferm şi neînduplecat în apărarea Ortodoxiei româneşti şi a valorilor noastre sfinte” – a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin în aprilie 2011.

Împăratul Justinian a fost un sprijinitor ferm al Bisericii, astfel după ce împăratul Teodosie I proclamase creștinismul ca singura religie acceptată în stat, legislația justiniană vine cu noi întăriri, suprimând dreptul necreștinilor de a accede la funcții publice. De asemenea, în timpul domniei sale au fost ridicate numeroase biserici – cea mai impresionantă fiind Catedrala Sfânta Sofia –, iar în anul 553 a fost convocat al V-lea sinod ecumenic la Constantinopol, fiind condamnată erezia monofizită. Opera sa legislativă (Codul justinian) și cea religioasă, reprezintă totodată o moștenire valoroasă pe care a lăsat-o posteriorității. A trecut la cele veșnice în noiembrie 565, se precizează pe pagina Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu