Share
Pe 6 aprilie este sărbătorit Sfântul Eutihie

Pe 6 aprilie este sărbătorit Sfântul Eutihie

Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia, având ambii părinți creștini. Bunicul său a fost preot. Astfel, la 12 ani, Sfântul Ierarh Eutihie a fost trimis la Constantinopol pentru a-și completa studiile. Apoi a ales viața monahală.

La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost ales ca stareț al unei mănăstiri din Amasia. Apoi, la 10 ani distanță, a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al său la sinodul al 5-lea ecumenic, care s-a ținut la Constantinopol. În anul 553 a fost convocat la Constantinopol de către împăratul Iustinian I, deoarece Mitropolitul Amasiei era bolnav și împăratul își dorea ca Sfântul Ierarh Eutihie să meargă în locul acestuia la întrunirea ierarhilor. Ajuns acolo, Sfântul Ierarh Eutihie i-a surprins pe marii ierarhi cu înțelepciunea sa, iar la scurt timp, Patriarhul Mina a trecut la cele veșnice, iar Sfântul Ierarh Eutihie a ajuns la rangul de patriarh.

Patriarhul Eutihie era și făcător de minuni. El îi vindeca pe oameni de bolile grele pe care le aveau doar prin rugăciune și ungerea cu untdelemn sfințit. După ce a murit împăratul Iustinian, locul acestuia a fost luat de Iustin, care l-a rechemat pe Eutihie să fie patriarhul Constantinopolului. El a rămas în scaunul patriarhal până când a murit în anul 582.La sfârșitul vieții acestuia, sănătatea sa era tot mai șubredă, iar la data de 6 aprilie în anul 582 Sfântul Ierarh Eutihie a trecut la cele sfinte.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu