Share
Sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Ortodox al zilei de 11 aprilie 2024

Sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Ortodox al zilei de 11 aprilie 2024

În ziua de 11 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. El este apreciat pentru modul în care și-a trăit viața de-a lungul anilor. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la data de 7 octombrie 1787 în București, iar acesta a fost botezat cu numele de Constantin. După o copilărie și adolescență petrecută în școli, la vârsta de 20 de ani simte chemarea Domnului. Se hotărăște să meargă la Mănăstirea Cernica, unde a trăit doar prin post și rugăciuni.

În anul 1813 Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost hirotonit preot împotriva voinței sale, iar doi ani mai târziu acesta a devenit duhovnicul și marele ecleziarh al Mânăstirii Cernica. La vârsta de 30 de ani, Sfântul Calinic a fost ales stareț al Mânăstirii Cernica, urmând ca doi ani mai târziu să fie hirotesit arhimandrit, iar pentru următorii 32 de ani din viața sa, acesta a condus peste 350 de monahi. După mai multe insistențe asupra sa, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost hirotonit arhiereu la vârsta de 63 de ani.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este pomenit anual la data de 12 aprilie, fiind trecut alături de o cruce roșie. Această cruce roșie arată importanța acestei sărbători, astfel încât credincioșii să știe că nu trebuie să spele și să nu facă treburi în gospodărie în această zi sfântă.

Rugăciune puternică care este bine să fie rostită în această zi de 11 aprilie

Așa cum odinioară cu rugăciunile tale, cu lacrimile oamenilor și cu mijlocirea Sfântului Nicolae s-a izbăvit de la foamete și moarte poporul primejduit și prin însemnarea cu toiagul tău a ieșit apă tămăduitoare din stâncă, mijlocește-ne, Sfinte Ierarhe Calinic, ajutorul dumnezeiesc, să se reverse izvoarele harului peste lumea greu încercată de răspândirea molimei.
Ferește-ne de suflarea-i vătămătoare și de moarte năprasnică, ca prin trezire și faptele dragostei să ne deschidem milostivirii dumnezeiești. Acoperă-ne cu arhiereasca ta binecuvântare și fă-ne să vedem totul în icoana purtării de grijă dumnezeiești spre mântuirea noastră.
Așa, Sfinte Calinic, părintele nostru, veghează-ne și oprește ca un dig nesurpat șuvoiul necazurilor, lipsurilor și bolilor, ca să rămânem neclătinați și să ne purtăm unii altora sarcinile, întru slava lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat și slăvit. Amin!

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu