Share
Au fost sfinţite cel şase clopote ale Catedralei Naţionale

Au fost sfinţite cel şase clopote ale Catedralei Naţionale

Cele șase clopote ale Catedralei Naţionale cântăresc împreună 33 tone. Clopotul mare, dedicat “Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante.

Fiind cel mai mare fabricant de clopote din România și al patrulea din Europa, maramureșeanul Gabriel Radu Blotor ar fi putut realiza aceste clopote , dar nici măcar nu a fost contactat de patriarhie. Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck (Austria), au o garanţie de 15 ani şi o dăinuire estimată la peste 400 ani. Ele au fost aduse în ţară în primăvara anului trecut

În 3 septembrie, clopotele au fost sfințite la sol  (sfințirea exterioară) de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Ele vor fi montate, în turnul “Clopotniţă”, la o înălţime de 60 de metri, prilej cu care vor avea parte șide  o sfințire interioară.

Comunicatului de presă al Patriarhiei explică și modul de inscripţionare  a clopotelor. “Urmând tradiţiei creştine, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al patriarhului Daniel, sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale, şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: ‘Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018′”.

Foto: Mircea Florescu/Basilica.ro

Lasă un comentariu